Lajka

Je celkem logické, že prvním zdokumentovaným živým objektem, který se patřičně odpoutal od gravitace naší matičky Země nebyl člověk, ale zvíře, konkrétně pak pes, ještě konkrétněji psí samička Lajka. Stalo se tak na den přesně před 54 lety.
Lajka o své prvenství málem přišla, již dříve se totiž konaly různé pokusy s vystřelením zvířat v raketách, nicméně ani nejambicióznější z nich - Braunův projekt vyslání opičáků, kteří si všichni jmenovali Albert (a příslušné číslo) vzhůru do nebe - nepřekonal tehdejší hranici oddělující svět "tam venku" od toho, co ještě náleží "nám tady" na Zemi.
Sovětský svaz pochopitelně nemohl zůstat pozadu, jeho pokusy se však neorientovaly na opičky, ale na pejsky. Lajka samotná byla sehnána poměrně v kvapu - jako potulná fenka v ulicích Moskvy, neboť tehdejší vládce SSSR, soudruh Chruščov chtěl mít pěkný dárek k VŘSR. Souhra okolností tomu chtěla, že právě toto zvíře se navždy zapsalo do historie dobývání vesmíru.
Jsou ovšem prvenství, o která by asi stál jen málokdo. Není tajemstvím, že s návratem fenky zpátky na "rodnou hroudu" se nepočítalo (opičáci Albertové na tom byli stejně) a i když se hovořilo o tom, že Lajka dostala na "palubu" misku žrádla, které ji mělo uspat navždy, tak skutečnou příčinou její smrti bylo pravděpodobně přehřátí v kabině kosmické lodi.
Dost odpudivé.
Nicméně pokusy se zvířaty pokračovaly dál, první, kteří se dokázali vrátit zpět živí, byly až opičky Able a Baker v roce 1959. Soutěžení v dobývání vesmíru ovšem nebylo jen výlučnou doménou USA a SSSR, vložila se do něj totiž i Francie, která v roce 1961 vyslala do vesmíru krysu a o dva roky později kocoura Felixe.
Jsou to příběhy celkem známé, pro dobývání vesmíru jistě důležité, ale z morálního hlediska leckdy trochu kontroverzní. Dnes se podobné akce už moc nedějí (občas sice s kosmonauty letí nějací škorpióni, pavouci, apod., ale jejich ztráty jsou velmi nízké), cestování do "světa tam nahoře" je o poznání bezpečnější než v časech Lajky, nicméně zvířata i tak dláždí nám lidem pohodlnou cestu ke "světlým a spokojeným zítřkům". Stačí se jen podívat na aktivity nejednoho farmaceutického koncernu...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)