Občan X (Citizen X) 1995

Televizní filmy nemusí být a priori špatné a nemusí z nich hned nutně "koukat" laciný rozpočet s nekvalitní kamerou v zádech. Důkazem toho by mohl být americký snímek z produkce HBO Občan X.
Sovětský svaz počátkem osmdesátých let, v lese nedaleko Rostova se najde 8 mrtvých lidských těl v různém stádiu rozkladu. Do řešení případu se nikomu moc nechce, neboť v sovětském Rusku je to věc značně ožehavá, odpovědní lidé prohlašují, že v socialistické zemi nemůže docházet k existenci takových delikvantů, jako jsou třeba sérioví vrazi. Případu se tak ujímá profesí původně patolog Burakov (Stephen Rea), který krom souboje s masovým vrahem musí podstupovat četné půtky i se zkostnatělým byrokratickým systémem země.
Při přečtení základní záplatky díla by se mohlo zdát, že se jedná o film, který nikterak výrazně nevybočuje z řady snímků, jež se zabývají problematikou sériových vrahů a je jich jako hub po dešti. Občan X je ale jiný, tou jinakostí jsou zejména skvělí herci a relativně věrohodné prostředí, neboť - ačkoliv byl snímek natáčen v Maďarsku, tak se do sovětských reálií trefil podle mého soudu celkem solidně (až na nadpis psychologické studie, který je bůhvíproč vyveden v angličtině). Zároveň určitý nástin nepružného systému, který raději nechává venku pobíhat masového vraha, než aby připustil, že "soudruzi někde udělali chybu" je velmi zajímavý. Otázkou samozřejmě zůstává do jaké míry je film v tomto ohledu věrný skutečným událoste, na jejichž základě byl natočen. Osobnost samotného vraha Čikatila (známého i pod označením "rostovský řezník") se podle mně známých informací podařilo zrekonstruovat velmi dobře, lví podíl na tom měl i herec Jeffrey DeMunn. Vůbec herci jsou silnou devizou filmu Občan X, krom výše jmenovaných se tu objeví i Max von Sydow a Donald Sutherland, kterému ta sovětská uniforma sedla náramně.
S americkými filmy, které se odehrávají v sovětském svazu mám osobně docela často potíž, jde zejména o herce a prostředí, které prostě a jednoduše není věrohodné. Takový pocit jsem ale u filmu Občan X rozhodně neměl.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)