Romanovci na Pražském hradě....s Havlem i bez Havla

Na výstavu o ruských Romanovcích jsem se docela těšil. Nestává se totiž každý den, aby člověk mohl obdivovat předměty ze sbírek Kremlu na našem území. Výstava není nijak dlouhá dá se zvládnout (mým tempem) za 30-40 minut, aniž by člověk (mého tempa) minul něco (subjektivně) podstatného. Je sice smutné, že třeba taková ruská koruna na výstavě není, ale na druhou stranu je zase pochopitelné, že vývoz něčeho takového do zahraničí by byl poněkud neobvyklý. Z vystavovaných předmětů mě nejvíce zaujala štít s rukavicí (velice praktické), který by vzdáleně mohl připomínat i prezervativ pro slony. Z dnešního pohledu byla dost kuriozní i různá dětská chrastíka a podobné věci. Přítomna byla pochopitelně i slavná ikona Bogorodica Vladimirskaja, která prý svého času dokázala různé zázraky.
Výstavu doprovázejí textové panely, z nichž se návštěvník dozví celkem dost informací o životě na carském dvoře (jehož vrcholové období 17. století bylo nazýváno jako "nebeský Jeruzalém"), velmi překvapivá pro mě byla zjištění faktů o životě mladých carevičů, kteří se až do svých 15 let neukazovali na veřejnosti (dokonce i v kostele byli odděleni nějakou látkou). Zajímavé zvyky.
Při vstupu na Hrad si člověk nemohl nepovšimnout vlající černé vlajky, jako znamení smrti exprezidenta V. Havla (foto).
Poblíž vchodu z Hradčanského náměstí byla zřízena i smuteční tryzna.
V souvislosti se smrtí tohoto známého českého státníka se vyrojily různé nekrology, hodnocení jeho života a politického působení. Lze v brzké době jistě očekávat vydání různých memoárů, biografií, apod. Chápu, že Havel si během života svými činy nadělal mnoho přátel i nepřátel, že jeho "nepolitická politika pravdy a lásky" je některými lidmi obdivována a jinými zatracována a jsem zároveň i nakloněn k tomu osobnosti hodnotit pokud možno nečernobíle a zmínit i věci, které třeba zcela nezapadají do všeobecně vnímané představy o daném člověku, nicméně z toho přehršle článků, jež se objevily (nejenom) na internetu mi některé (třeba tento) přijdou už trochu za hranou dobrého vkusu....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID