ACTA

Česká republika ratifikovala smlouvlu ACTA (podobně jako mnoho jiných zemí). Tato smlouva pochopitelně vyvolala velké vlny odporu mezi širokou "internetovou veřejností", není se čemu divit, zcela zásadně totiž mění dosavadní status quo.....nebo ne?
Porušování "práv duševního vlastnictví" je asi nezpochybnitelné, nicméně tuto věc je podle mého názoru nutné vnímat v širší souvislosti, v současném informačním věku je možná potřeba tato práva do jisté misté míry reformovat. Nechci se rozhodně zastávat krádeží, nicméně je třeba si také uvědomit, že v digitální době je v podstatě nemožné uplatňovat principy, které zde fungovaly (a fungovaly vůbec?) před dvaceti lety. Otázkou samozřejmě také je, kolik procent ze samotné tržby na hudebních cd, filmových dvd a blue-ray, apod. skutečně jde na konto jejich tvůrcům a kolik zůstává v rukou vydavatelských společností. V době, kdy internet je rozšířen všude (v západní civilizaci) dostatečně je jasná alternativa nabízet svá alba přímo na internetu a vyřadit tak vydavatelské společnosti ze hry. Něco podobného funguje už několik let (viz http://goodnetlabels.blogspot.com/), výjimkou rovněž nejsou ani hudební skupiny, které svoji tvorbu dají na internet volně ke stažení a do kamených obchodů pak nasadí cd s nějakým bonusem, které hard-core fanoušky přiláká. Výdělek takovým skupinám zajišťují zejména koncerty (Radiohead). Něco podobného může fungovat i na poli filmů (jen koncert je pochopitelně nahrazen promítáním v biografu), horší je to pochopitelně s počítačovými softwary, ale i tam jistě lze najít nějaké vzájemně uspokojující řešení.
Smlouvu ACTA považují v podstatě za dost špatný počin, je v rozporu s mnoha důležitými listinami (Listina základních práv EU) a navíc jej osobně považuji za dost prázdné, politické body sbírající ,gesto. Je sice pravda, že z megauploadu si toho už moc nestáhnete - a patrně se tento proces nezastaví jen tam, nicméně zcela zlikvidovat všechny "warez" data na internetu je podle mého - vzhledem k neuchopitelnosti a tvárnosti onoho média - v podstatě nemožné. Smlova ACTA je tak tedy jen snahou prezentovat se před veřejností a chvástat se poražením počítačových pirátů, bojem proti nim, v reálu ale data budou po síťi proudit dál, jen pro jejich dosažení budou uživatelé používat jiné cesty. Vlk se nažere a koza zůstane celá.
Docela paradoxní je i situace ohledně společnosti OSA, která vybírá poplatky z každého média (cd, hdd), což takhle plošně založeno je kritizováno už léta (proč musím z cd, kde mám fotky z dovolené, platit jakési OSE?), ale tou paradoxní věcí je zejména to, že OSE se platí poplatky i ze zakoupení disků, které používá pro uložení dat i takový český internetový gigant jakým bezesporu je uloz.to....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)