Contagion (Nákaza) 2011

Režiséra Soderbergha je asi zbytečné představovat (Che Guevara), i na snímku Nákaza je patrná jeho poctivá řemeslná práce zkušeného filmaře, který ví jak ty obrázky na stříbrném plátně rozpohybovat tak, aby se nikdo v sále (či doma u tv) nenudil.
Jméno známého režiséra možná přilákalo i tolik známých hereckých tváří, neboť v tomto filmu jich hraje tolik, že jen herecké honoráře musely činit podstatnou části finanční zátěže filmu, ale což, lidé rádi vidí své oblíbené herce a jména jako Jude Law, Kate Winslet, L. Fishbure, Marion Cottilard, či Matt Damon jistě přilákají nejednoho zvědavce do kin s mísou plnou popcornu.
Světem se rychle šíří nebezpečná choroba, kterou se můžete nakazit jen pouhým podáním ruky. Bohužel jsem záhy po několika minutách shledal, že nedělá z lidí krvelačné zombie, ale jen "pouhé" mrtvé. Nejedná se tedy o apokalyptický horor (na REC 3 si holt ještě musíme nějakou dobu počkat), ale o snímek, který se snaží tvářit o něco realističtěji. Pokud si vzpomenete na paniku při událostech okolo prasečí chřipky, SARS, apod., tak jste částečně doma. Není to ale jen samotná choroba, která šíří nebezpečí, podobně nebezpečná je i panika, nepokoje a leckdy i selhávání působení přslušných institucí (funkcionalisté by zaplesali...). Film Nákaza nám nabídne pohled do světa (který je velmi blízký našemu), který se z ničeho nic dostane do dost nepěkných problémů.
Určitou nevýhodou by mohlo být, že film sleduje až příliš mnoho postav, takže jejich osudy a motivace v některých momentech nejsou zcela uspokojivě rozpracovány, přesto vše ve filmu funguje tak jak má, takže něčeho podobného si divák v podstatě ani nevšimne, dokonce i jinak dost toporné herectví páně Matta Damona tu lze díky slušně napsané postavě překousnout :-).
P.S. Lidé, kteří nemají rádi G. Patrow by se na tento film měli určitě podívat, protože tady jí rozříznou hlavu!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID