Nebezpečná metoda (A Dangerous Method) 2011

Nebezpečná metoda je filmem, o kterém se toho docela dost napsalo a mluvilo. Proč? Když je pod něčím podepsán geniální Cronenberg a herci jako Mortensen, Cassels, či Knightley, tak už to vzbudí pozornost. Navíc si ještě přičtěme poutavou zápletku o genezi psychoanalýzy zabalenou ve zručně natočeném emocionálním hávu a máme tu výsledek na velmi dobré úrovni.
O zápletce asi není třeba více hovořit, kdo má aspoň minimální povědomí o tom, kdo že to byl ten slavný rodák z Příboru a co se skrývá pod onou "povídací metodou léčení", tak asi tuší, kam se film bude ubírat. Paradoně to však vůbec nevadí a platí tu, že čím více toho o oné látce více, tím lépe pro vás jakožto pro diváka.
Ve filmu se mi velmi líbila hudba Howarda Shorea (dělal hudbu i ke slavnému filmu Letec) a herecké výkony, které jsem chtěl zprvu odsoudit za příliné přehrávání, ale pak jsem usoudl, že to asi skutečně patří k věci, jak říkal František Fuka v pořadu Odvážné palce, tak Knightley (to je ta bez prsou) i když to vypadá že se svoji vystrčenou bradou přehrává až hanba, tak v podstatě "jen" z velké části kopíruje původní mimiku a gestikulaci své postavy Sabiny Spielrein.
Nebezpečnou metodu rozhodně doporučuji. Není to jen film s dobře napsanými dialogy, ale také snímek s vytříbenou obrazovou estetikou a příjemnými jinotaji (Fassbender x Cassel).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)