Půst a kachny

Dneškem začal půst, takže člověk jej dodržující by se měl vystřídat požívání masa (pochopitelně i kachního). Půst dnes ale nedodržují jen lidé, kteří si jej úzce spojují s náboženskou konfesí, nýbrž často i ateisté, kteří si "jen" chtějí dokázat svoji nezávislost na konzumním stylu života. Velice hezky se o tom píše v aktuálním čísle časopisu Respekt, namísto absence masa se leckdy doporučuje absence internetu (sociálních sítí), televize, čokolády, apod. Rozhodně to není špatná myšlenka.
Kachny z masa je tedy zakázáno požívat, nicméně na kachny novinářské se to asi nevztahuje. Tou poslední velkou (opravdu VELKOU) byla zpráva o nově založené romské straně, jejíž pokladník okamžitě zdefraudoval veškeré stranické peníze a kamsi zmizel. Zpráva byla později označena za hoax (tedy postaru kachnu), nicméně velmi překvapivé na této "události" je, že jejím autorem byl pan Prokůpek, člen DS (či jak se dnes jmenují) a že jeho "zprávu" bez nějakého většího prověřování v podstatě bez problémů převzaly i takové zpravodajské servery jako je tn.cz, či televizní vysílání na Primě, o Parlamentních listech nemluvě (výčet by mohl samozřejmě pokračovat i dále). O úrovni zdejší žurnalistiky toho moc nevím, ale za poslední léta jsem na její stranu slyšel zejména kritika. Bohužel musím říci, že tato událost je jen další vodou na její mlýn (a možná i oprávněnou), neboť když se zpravodajství může mýlit v něčem takovém, kde bereme jistotu, že podobných případů není více?
Motivaci autora chápu, sbírá politické body (zdali se tomu tak vůbec dá říkat), postačí mu rozvířit hladinu českého rasismu, která je velmi citlivá na jakýkoliv podnět, to, že se zpráva později ukáže jako kachna velkých rozměrů už tolik nevadí, lidé si stejně řeknou, že kdyby to byla pravda, tak to stejně dopadne zhruba tak, jak píše Prokůpek. To si pak člověk může v diskusích pod články těch zdánlivě tolerantních Čechů (jak nás například vidí mnoho jiných národů) přečíst, že "arabáci a cikáni by se měli vrátit do země původu jejich rodičů". Velmi doufám, že naše média si z této události vezmou ponaučení a příště budou své zdroje lépe prověřovat (tedy, články Prokůpka na Parlamentních listech snad už nebudou brát za bernou minci), ono totiž někdy stačí málo, jedna zápalka v sudu s prachem a případný "oprávněný" hněv může leckdy odnést i někdo nevinný. Dost tristní je i to, že leckterá média se za tuto kachnu vůbec neomluvila (napadají mě například Parlamentní listy, pokud tak učinily, tak se jim omlouvám, ale v době psaní tohoto textu jsem na jejich webovkách nic takového nenalezl, snad je na vině jen mé špatné hledačství).
Původní článek páně Prokůpka: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Romove-zalozili-stranu-a-uz-maji-problem-Zmizel-jim-pokladnik-i-s-penezi-222538
Hlavně, že to vědí první...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)