Čtyři slunce (2012)

Režisér Bohdan Sláma se nám vrátil na plátna kin se svým novým snímkem. Jedná se o typickou "slámovinu", tedy o film, který primárně pojednává o společenských ztroskotancích, outsiderech, kteří si tak nějak vzájemně komplikují už tak dost drsné životy. To vše už šlo vidět v předchozích Slámových filmech (např. Divoké včely, Venkovský učitel, či Štěstí), film samotný tedy nepřináší něco extra nového, nicméně i tak je tu několik důvodů proč si na něj do kina zajít.
Jednak se mi moc líbili herci, rolí outsiderů se zmocnili velmi dobře (zejména Mádl, kterému jste toho zkrachovalého člověka úplně věřili a dost možná jste v jeho postavě poznali i nějakou osobu ze svého okolí) a také musím vyzdvihnout příběh, který sice prakticky nemá nějakou viditelnou spojující linii, nicméně nám ukazuje život oněch "prostých lidí" (vím, zavádějící termín), jejich konflikty s autoritami a s vlastními selháními. Celé je to prostoupeno postavou Karla (Karel Roden), kterému jsem jako jedinému herci jeho postavu moc neuvěřil, asi už má moc okoukaný ksicht, či natolik etablovan hlas, že působil zejména komicky a nevěrohodně. Karel je asi nějaký senzibil, esoterik, hledající jakéhosi mistra a různá pásma energie, apod. V podstatě dost komická postava, jejíž úloha se ale záhy ukáže jako velmi nekomická. Vůbec celý film trpí jedním - možná - neduhem, a to, že mnohým situacím se zprvu dost smějete (Plesl kouří trávu na záchodcích, Roden přijde na zahradu, apod.), nicméně když se něco podobného děje dále, už to bránici neatakuje a spíše se zamýšlíte nad tím, že by ani zprvu snad nebylo zcela vhodné se smát, protože na oněch lidech není nic k smíchu. Tedy film se občas z náznaků komedie překlápí do celkem drsného drama, kde prostě na legraci moc místa není...
Závěr filmu mi trochl nadzvihl obočí (v negativním slova smyslu), jistě, svůj účel to tam má, ale tak trochu mi to přijde jako shození dosavadních minut.
Buď jak buď, už jen ta pozvánka na Sundance svědčí o tom, že to špatný film rozhodně není. Jen nechme svět poznat Slámu (a třeba i Sedláčka).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)