Temné lesy (Villmark) 2003

Norské horory, to už je skoro pojem...
Pamatuji se na film Ledová smrt od režiséra Uthauga, byl to první norský horor, který jsem měl tu čest vidět a už tehdy jsem byl docela spokojen. Jistě, chyby by se našly, v mnoho ohledech šlo o žánrové klišé, nicméně Ledová smrt i Temné lesy jsou filmy vytvářející stavební kámen pro tvrzení, že evropská hororová filmová škola svoji kvalitu bezesporu má a v mnoha ohledech předčí sterilní horory z USA.
Teambuilding je hezká věc, sám jsem se několika účastnil a musím potvrdit, že pozitivní efekt jistě má..., to ale nesmíte jet hluboko do norských lesů. Právě tam se ale vydává pětice lidí, která má v budoucnosti utvořit kolektiv jedné televizní show, vztahy se musí utužit, a to nejlépe pořádně. Na začátku tedy všichni odevzdají mobilní telefony, rozloučí se s civilizací a vydají se do hluboké a čarokrásné norské přírody, do temných lesů, v nichž se nachází malá chatrč jednoho z nich.
Jak asi tušíte, lesy jsou nejenom temné, ale i nebezpečné. Nedaleko chatky se nachází jezero a opuštěný stan a v něm.....
Ale na to se radši podívejte sami. Neznám totiž nic horšího, než když Vám někdo při zaníceném vyprávění odkecá valnou část celého děje, takového člověka máte chuť poslat třeba do.....norských lesů! :-)
Temné lesy nejsou tradičním hororem v pravém slova smyslu, spíše než na efekt krve a klasického strašení sázejí na atmosféru a temnou hudbu, která ve spolupráci s dobrou kamerou vytváří skutečně ponurý zážitek. Hororový žánr tak trochu osáhává i vábivou kolonku zvanou "art". Přesto film není bez chyb, finále mi přišlo trochu uspěchané a poslední záběry i dost zmatené. Upřímně, nemám ve filmu zcela jasno (a soudě dle komentářů na csfd.cz a imdb.com v tom zdaleka nejsem sám). Zároveň určitá lepší práce na scénáři by také neškodila. Herci jsou v pořádku, což o to, ale motivace jejich postav mi někdy přijde při nejlepším dost podivná. Po záhadném zmizení jednoho z nich ostatní v poklidu klábosí, pokuřují, apod. Venku (myšleno mimo chatu) se evidentně dějí divné věci, ale z filmu jsem nabyl dojmu, že postavy to v podstatě skoro vůbec neznepokojujeje. Podivné...
Přesto jsem ale na filmu spočinul se spokojeným okem, protože když budeme brát onen snímek jako celek, a pomineme logické blbůstky, tak nám vyjde atmosferické, děsivé dílo, které je prodchnutné poctivou, netuctovou filmařinou.
A netuctových hororů je jako šafránu....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)