Demonstrace

Před chvílí skončila možná největší demonstrace od památných listopadových dní roku 1989. Sledoval jsem její průběh a řečníky na televizním kanále a byl jsem - a stále jsem - zvědav, jak věci "půjdou dále".
Lidé jsou už dlouhodobě nespokojeni se správou "věcí veřejných" (s malými "v"), nicméně napadá mě otázka, kdy vlastně spokojeni byli? V době normalizace se protestovalo (zprvu hlučně, nahlas, poté doma, potají a na závěr zase hlučně), za protektorátu také nikdo nebyl spokojen a koneckonců i za "zlatých časů" první republiky nebylo o stávky a demonstrace zrovna nouze (a dokonce se tam i střílelo). Ne, nechci tu demonstrující odsuzovat (naopak), nicméně je dobré si uvědomit, že lidé asi zcela spokojeni nebudou nikdy a demonstrovat se bude vždy.
Otázkou však je, zda ony protesty mohou něco významného změnit. Osobně se domnívám, že vrcholní vládní činitelé mají tento "vox populi" za nedůležitý, koneckonců ve většině případů se stejně jedná o lidi, kteří současnou koalici asi nevolili, takže jaké starosti... O osudu země tak rozhodne několik poslanců VV, podle mého názoru se stejně nakonec nějak dohodnou a vládu podpoří, VV je už minulostí, tak proč si předčasně krátit svůj pohodlný mandát? Předpokládám, že většina lidí z VV se už dostala na seznam nevolitelných osob, kterým dnes tak maximálně někdo namaluje tykadla.
Snad se aspoň lid poučí z toho, že korupce nepůjde vykořenit jen tím, že si boj proti ní vetkneme do volebního programu, takových akcí už bylo...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)