Blesk

Blesk je bezesporu nejčtenějším novinovým titulem v ČR. V tomto ohledu nepatřím mezi většinu, nicméně tu a tam na něj narazím (byl mi vítanou psychickou vzpruhou při nemocničním pobytu v době klíšťové encefalitidy - velká písmena, malá mi příliš namáhala hlavu). Moje poslední zkušenost je ale hrůzostrašná podobně, jako Lovecraftovy příběhy. Blesk totiž uvedl na trh jakési speciální vydání ke svému 20. výročí a jedná se skutečně o výtvor nebývale podbízivý a brnkající na ty "správné" struny.
Předně, už titulkem "Už 20 let kopeme za Česko" se samozřejmě snaží svést na vlně popularity současného fotbalového EURA, to mi ale zase tak hrozné nepřijde, jako třeba text níže, "Češi, buďme na sebe hrdí", pod kterým se nachází obrázek Karla Gotta a miss Kuchařové spolu s tenistkou Kvitovou.
"Hrdost je prvním krokem k léčení bolestí naší země!" - hlásá text dále. Drnknutím na tu správnou vlasteneckou notu se snaží Blesk vzbudit dojem, že "bojuje a bude dál bojovat proti korupci politiků i jakékoliv šikaně slušných lidí. Bijeme se za vás!...". To už je vyloženě k smíchu. Proti korupci politiků vůbec nebojuje, o nějaké investigativní žurnalistice se mu může jen zdát. "Donutili jsme Topolánka rezignovat" - nebyla to trochu i zásluha časopisu Lui? Řeči o tom, jak se v Blesku bojuje proti šikaně slušných lidí už ale snad nemohou být brány ani jako humorné. Kolik jen osob utrpělo vyloženě lživými a vymyšlenými články a spekulacemi? Kolika žalobám musel tento plátek čelit?
Vím, asi nemá moc velkou cenu podrobovat takovému rozboru bulvární noviny typu Blesk, nicméně existuje mnoho lidí, kteří podobným žvástům uvěří a vzbudí se v nich onen pocit hrdosti na "české rodinné stříbro", ve kterém má tedy pochopitelně své místo i Blesk (vždyť tolik politiků nachytal při čemsi nekalém, snad i tomu Rathovi dal onu krabici vína jakýsi tamní novinář, ne?), a to už považuji za sktuečnou nechutnost.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)