Dotazy

Člověk by samozřejmě lhát neměl, je to fujtajbl. To platí i pro ony "bílé lži", kdy někomu namlouváte, že ten nový klobouk, který si například vaše drahá polovička za nekřesťanský peníz pořídil(a) je krásný, ačkoliv dotyčná osoba v něm vypadá jako Darth Vader po korozi.
Pro druhý případ mají lidé ale samozřejmě o dost větší porozumění.
"Podstatou lhaní je využít a zradit důvěru", píše Erazim Kohák ve své známé publikaci "Hesla mladých svišťů".
Z tohoto hlediska nepovažuji za vyloženě škodlivé lhaní případ, který čas od času použiji. Asi všichni znáte lidi, kteří Vás na různých veřejných místech zastaví s velice atraktivní nabídkou, ať už se jedná o lidi, kteří pracují pro mobilní operátory, či o jedince, kteří nabízejí výhodné bankovní operace. Což o to, výhodné to koneckonců může být, nicméně uzavírat obchod někde na ulici podle mého názoru nepatří k dobrým způsobům. Oni prodejci jsou celkem rafinovaní, jen těžko se jich lze slušně zbavit (a po vyloženě neslušném chování sahám skutečně jen v krajních případech), osvojil jsem si proto několik příběhů, kterými dané osoby častuji.
1) "Ne, nemám zájem o půjčku (tarif), právě jsem se vrátil z vězení..." - tato věta zabrala dosud ve všech případech, jednou i nešťástná tázající se dívka s hrůzou v očích div neutekla.
2) "Anteeksi, älä puhu Tsekin" - to je finsky, znamená to, že nemluvíte česky. Pravda, drtivá většina (floskule!) tamních obyvatel umí anglicky, či rusky, nicméně v tu chvíli si na to těžko někdo vzpomene.
3) Překvapení - dotazování většinou začíná nějakou nevinnou otázkou (Máte rádi přírodu, jezdíte vlakem, chcete mít více peněz.....). Docela se osvědčilo odpovědět na onu otázku nějak nestandartně. Tady ovšem pozor, takto se zbavíte jen amatérů, zkušenější dotazovatelé jsou i na tento případ připraveni a jen tak se nevzdají.
4) Zajímavé je i vytvořit si falešnou identitu, nicméně to funguje jen do chvíle, kdy daný člověk vyžaduje nějaký doklad. Tato metoda je dost dobrá v tom, že se leckdy díky ní můžete podívat i "pod pokličku" nabízeného produktu, neboť v okamžiku, kdy tázajícímu dáte nějaké odpovědi, tak má pocit, že vše je na dobré cestě a už Vás má skoro v hrsti.
Výše uvedené možnosti, prosím, neberte jako nějaké zpupné pohrdání. Samozřejmě chápu, že každý se zkouší nějak živit a oněm lidem to rozhodně nemám za zlé, ale někdy skutečně nemáte čas (spěcháte na vlak, apod.) a čas od času se stane, že narazíte na jedince, který je jednoduše řečeno neodbytný, a to pak nelze dělat nic jiného, než si třeba zkusit zahrát na Fina.
Proč ne, někdy je to docela legrace :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)