Dům (Dom 2011)

Film Dům slovenské režisérky Zuzany Liové je snímkem, na který jsem se dlouho těšil. Film získal slušné kritiky a i diváci mu vyjádřili svoji návštěvou biografů přízeň. Dokonalý předpoklad pro slušný filmový zážitek.
Je tomu skutečně tak?
Je tomu skutečně tak!
Otec (Krobot) a matka (Medvecká) staví dům pro svoji dceru Evu (Judit Bárdos), té je to ovšem celkem volné, neboť sama touží zejména po úniku z rodinného prostředí - jako ideální se jí jeví au-pair v Anglii, což je ovšem zcela v protikladu se záměry rodičů - zejména otce. Otec se bojí, aby Eva neskončila jako Jana (to je druhá dcera, která se ve filmu také objeví). Pravda, příběh nic moc originální není, ale o to tu přece nejde. Film se soustředí na vykreslení mezilidských vztahů uvnitř (rozšířené) rodiny, a to je zvládnuté na jedničku (klidně i s hvězdičkou). Při přemýšlení nad tímto snímkem mi několikrát na mysli vyvstalo slovo "přesvědčivost". Místy dojemné, smutné, někdy trochu veselé, ale vždy přesvědčivé.
Negativa tedy mohu směřovat zejména na zvuk, neboť postsynchrony a dabing mi docela vadily. Chápu, že film, kde hrají slovenští a čeští herci zároveň by vypadal zvláštně, kdyby si tam každý mluvil po svém (příběh se odehrává na Slovensku), nicméně nadabování slovenských herců je příšerné (a ani toto slovo nevystihuje dostatečně hrůzu, která jistě u mnohých diváků nastala/nastane).
Scénář k filmu získal cenu Krzyzstofa Kieslowského, to jen tak mimochodem...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)