Portal (2007)

Half-Life znají i lidé, kteří se o interaktivní počítačovou zábavu moc nezajímají. Portal měl být možná původně jen takovým vedlejším produktem tohoto slavného titulu, jenže netrvalo to dlouho a tato hra si vysloužila velké uznání ze strany hráčské veřejnosti (a také pokračování). Přitom sama podstata hry je jednoduchá. Sice vidíte svoji postavu z pohledu první osoby, nicméně nejedná se o klasickou střílečku, nikdo zde nezemře a vaše postava ani nevystřelí. Jedinou zbraní je ASHPD (portálová pistole), která jednoduše udělá ve zdi portály, mezi kterými lze přecházet. Princip hry doplňují ještě jakési podivné kostky, kterých lze většinou využít jako těžítek pro rozličná tlačítka. Dohromady takto nakombinováno, s úžasným designem úrovní a zajímavým příběhem (který, bez legrace, osciluje mezi hororem a komedií), se vytváří pozoruhodný zážitek, který právem získal ocenění za nejoriginálnější videohru roku 2007.
Nevýhodou je určitě herní délka, neboť i průměrný hráč je schopen Portal zvládnout "pokořit" za jeden den.
Ve hře vedete postavičku dámy jménem Chell, která se bůhvíproč ocitla na podivném místě, kde s ní hovoří jen syntetický hlas umělé inteligence GLaDos, která Chel vede dále, radí ji a slibuje, že na konci veškerého testování ji bude čekat oslava s dortem...
Portal je strhující hra, kterou jsem v podstatě dohrál na "jeden zátah". Povinnost pro všechny milovníky logických her a filmové série Kostka.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)