E. G. Bulwer-Lytton - Poslední dny Pompejí

Knihy Poslední dny Pompejí patří mezi ty publikace, které jsou dostatečně známy, ale ne každý je skutečně četl. Já jsem na onu knihu narazil při jednom z nájezdů na antikvariáty a výměnou za 10 kč se stala mou.
Kniha byla napsána v roce 1834, nicméně překlad je relativně nový (mé vydání je z roku 1989) a netrpí zbytečnými archaismy. Příběh čtenáře přivádí do města Pompeje krátce před jeho zničením. Soustředí se na osudy mladého Řeka Glauka, kterého autor popsal takřka jako ztělesnění veškerých mužských ctností, jenž se zamiluje do krásné a inteligentní (ztělesnění ženských ctností) dámy z Neapole, avšak je tu ještě Nýdie, slepá dívka, která v Glaukovi rovněž najde zalíbení...
Poslední dny Pompejí celkem věrohodně zachycují atmosféru doby, nicméně v popisu jednání postav se podle mého názoru autor až příliš nechal svázat svoji érou a představami romantismu. Popis katastrofy je relativně krátký, ale troufám si říci, že i celkem přesný, Bulwer-Lytton se nechal inspirovat přímímy záznamy (Plinius) a na knize celkově je znát, že k tématu má silný vztah a že Pompeje sám navštívil. Často děj "pozastaví" a vypráví o tom, jak vypadají Pompeje dnes. Do těchto, v současnosti, mrtvých prostor pak dává své postavy a rozehrává jejich osudy plné lásky, náboženství, zrady, apod. Právě to, spolu s dobrou psychologií postav, patří mezi nejlepší atributy této knihy.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID