Beach House - Bloom (2012)

Beach House, hudební duo z Marylandu, má na svém kontě už čtyři dlohohrající desky. Bloom je tou (zatím) poslední.
Jejich existenci jsem zaregistroval v souvislosti s vydáním desky Teen Dream (2010) a okamžitě si tuto skupinu zaškatulkoval jako ty, kteří hrají zajímavou hudbu, leč kterou si obvykle pouštím jen jako pozadí pro nějakou jinou aktivitu. Navíc jsem měl neodbytný dojem, že po několika skladbách se dostavuje určitá jednotvárnost.
U desky Bloom jsem dal Beach House ještě jednu šanci (mimo jiné i proto, že ohlasy na toto album jsou velmi dobré) a... dobře jsem udělal. Ne nadarmo album Bloom vydává takový uznávaný label jako je Sub Pop (i když od většinové produkce tohoto vydavatelství se Beach House trochu liší).
Victoria Legrand a Alex Scally opět hrají to, co jim jde nejlépe, melodický dream-pop s krásnými vokály (Legrand) doplněný zasněnou kytarou (která jakoby se místy vynořila z magických devadesátých let plných shoegaze) a roztomilými zvuky vydávanými z elektronických varhan. Tato kombinace tvoří krásné písničky, kterou jsou melancholicky veselé i smutné zároveň.
Deská má asi 60 minut (včetně několikaminutové pasáže ticha před závěrečným "hidden trackem"), rozhodně se však nejedná o album, které by k takové minutáži potřebovalo nějakou vatu a podivnou výplň v podobě odfláknutých písniček. Na albu skutečně nelze najít slabou skladbu. Písničky jsou si sice trochu podobné, ale v tomto případě bych to neviděl jako nějaký zápor. Beach House prostě mají svůj styl a těch 60 minut pobytu v jejich "plážovém domku" je rozhodně velice dobře strávený čas.
Pro mě je tato deska velkým pozitivním překvapením a vůbec bych se nedivil, kdyby nakonec posbírala několik prestižních cen.
One in your life
it happens once and rarely twice

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)