Nohejbalový míč

No konečně, právě před mi chvílí mi kurýrní služba PPL doručila dlouho očekávaný míč na nohejbal a už se nemohu dočkat, až jej trochu proženu. Příběh jeho pořízení má zajímavou genezi, za kterou by se nemusel stydět ani Mojžíš (ano, ten s těmi růžky na hlavě).
Nejsem bůhvíjaký sportovec, přiznám se osobně, že pravidelněji pěstuji snad jen cyklistiku a jen výjimečně k tomu přidám jakousi nadstavbu v podobě fotbalu, či nohejbalu. Druhý jmenovaný sport mám ale vždy spojený s příjemným kolektivem a také s cinkajícími lahvemi od piva, takže je celkem pochopitelné, že v těchto hezkých dnech si docela rád "pinknu přes síť". Při těchto příležitostech je vždy velmi dobré dostat se onomu sportu trochu více do hloubky, protože člověk se pak dozví věci nečekané. Tušil jsem to, ale až nahlédnutí na příslušné webové stránky mi potvrdilo, že nohejbal je sport ryze český, vzniklý ve dvacátých letech v Praze jako tréninková metoda fotbalistů našeho tehdejšího nejlepšího - jak by sami napsali - "teamu footballového" SK Slavia, kteří pro zápasy "cvičení v míči kopacím" vytvořili specifickou činnost. Snad to byli původně dorostenci Slavie, kteří na svém tehdejším hřišti na Letné začali kopat přes lavičiky, které později nahradil napnutý provázek, už tehdy údajně hráli prakticky podle velmi podobných pravidel těm dnešním, nicméně po několika letech nohejbal vymizel a o jeho renesanci se ve třicátých letech zasloužila známá pražská plovárna Žluté lázně, konkrétně fotbalista Kožmín, který vymyslel onen krásně česky znějící název "nohejbal".
Nohejbal je relativně známý sport v ČR, Slovensku, Maďarsku i Polsku, jinde je to o poznání horší, což je určitě škoda. Snaží se sice prodrat do elitní společnosti olympijských sportů, ale vyhlídky moc dobré nemá. Nových sportů, respektive sportovních disciplín, vzniká jako hub po dešti a tu a tam se i nějaký vyřadí (Baseball). Olympijské hry nejsou nafukovací (i když by se to jistě nějakým podnikatelům líbilo) do nekonečna.
Škoda, bylo by to hezké a jistě by to také našim reprezentantům pomohlo získat nějakou tu medaili navíc, vždyť kolik je jen sportů ve kterých se můžeme řadit (dlouhodobě) mezi neoddiskutovatelnou absolutní světovou špičku?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID