Pussy Riot

Dnes má být vynesen rozsudek nad dívčí punk-feministickou grupou Pussy Riot.
Asi každý člověk, který se aspoň elementárně zajímá o světové dění o jejich kauze slyšel. Skupinka dívek, hrajících provakativní hudbu s provokativními texty často vystupuje na veřejných místech a pranýřuje ruskou současnost, zejména Putina a styl jeho vlády a podporuje LGBT. Naposledy si ale "ukously trochu velký krajíc chleba", v katedrále Krista Spasitele, kde nepovoleně spustily svoji vlastní verzi modlitby (namířenou proti Putinovi). Několik členek skupiny tak čelí dost závažným obviněním, jež může být "odměněno" až 7 letým trestem odnětí svobody.
Popravdě nevím, co si o dané věci myslet. Domnívám se, že Putinovo Rusko není zrovna zemí, kde by byl klenot demokracie vybroušen co nejzářivěji, jistě má své chyby (korupce, klientelismus), koneckonců jako v podstatě jakákoliv jiná země. Z tohoto hlediska se domnívám, že upozorňovat na ony chyby je povinností každého uvědomělého občana. Jde samozřejmě o formu, nicméně i tak musím připustit, že platí rovnice, kde extrémní forma = extrémní účinek. Málokterá změna se dá prosadit výhradně panelovými diskusemi...
Zároveň jsem si však vědom toho, že protest v katedrále (a i mnoho jiných prostředků Pussy Riot, např. vulgarismy v textech, apod) jsou někdy na hranici, či vyloženě za hranicí slušnosti. Pokud by něco takového dělaly doma, či v prostorech, jež by byly vyhrazeny pro koncert, tak by to pravděpodobně nikomu nevadilo.
Co s tím?
Trochu mi to připomíná situaci okolo předělaných figurek na semaforech u nás, či u tolik oblíbených tykadel nakreslených na politické plakáty. Evidentně došlo k porušení zákona, za což by měly asi následovat nějaké sankce, nicméně většina lidí (u nás) tyto činy bere jak akt humorného protestu proti absurdním podmínkách, které tu leckde vládnou, či jako svébytnou uměleckou recesi. Koneckonců v Rusku Pussy Riot rozhodně nejsou osamoceny, stačí si jen vzpomenout (nebo vygooglovat) akce umělecké skupiny Vojna (třeba ten slavný penis..).
A není snad problematika nacházení (možná neexistující) hranice mezi povoleným x nepovoleným, vhodným x nevhodným jednou ze stěžejních a věčných otázek pro demokratickou diskusi?
Osobně bych se asi přimlouval za velmi mírné potrestání dotyčných, 7 letý trest mi přijde absurdní (v okamžiku, kdy jiní, daleko mocnější, provádějí mnohokrát závažnější zločiny, a to obvykle beztrestně). Možná se dá řici, že nebýt - podle mého názoru - nesmyslných zákazů (viz. homosexuálové v Petrohradě), tak by rozhodně tolik důvodů k podobným akcím nebylo. Formu protestů úplně zcela neschvaluji, ale mám pro Pussy Riot jisté pochopení.
A na výsledek soudu jsem zvědav.
Punk´s not dead :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)