Putování po Teplicích

V tomto příspěvku bude hodně fotografií.
Proč?
Protože Teplice a jejich okolí si to jistě zaslouží :-).
Ale popořádku, výlet do Teplic jsme plánovali už dlouho, ani já, ani Slečna I. jsme doposud toto "město na severu" nenavštívili a měli o něm jen dost hrubé povědomí. První, co vás na Teplicích zaujme, je to, že se jedná takříkajíc o "město dvou tváří", snoubí se tu ladná architektura a městská zeleň s rozbořenými budovami a nevkusnými hernami...., nicméně z okolních měst se jedná patrně o město nejkrásnější.
Nelze opomenout Doubravku, vrch u Teplic, kde kdysi stával hrad, ale na sklonku třicetileté války byl pobořen, neboť sloužil jako úkryt pro švédské vojsko a domácí se obávali, že by se to mohlo někdy v budoucnu opakovat. Je odtamtud krásný výhled a výstup na kopec má rozhodně co nabídnout, pokud tedy nesejdete z cesty....
I Teplice disponují zajímavým street-artem.
Tento sloup Nejsvětější Trojice se nachází nedaleko před zámkem. Autorem byl Matyáš Bernard Braun. Skutečný barokní skvost!
A nesmíme zapomínat na to, že Teplice jsou hlavně lázeňským městem, dokonce se jim v polovině 19. století přezdívalo "malá Paříž". Trocha eufemismu neuškodí :-). Lázeňské oplatky ale dovážejí z Luhačovic...,hm.... A tradiční kolonádu tu také můžeme hledat jen marně, byla stržena v roce 1931.
A zde je náměstí. Docela šok. Umím si představit toto místo bez všech těch bagrů, ale obávám se, že i tak bude vzhled poměrně tristní, neboť odpudivé stavby vzniklé v poválečné době toto místo zhizdily na dost dlouho... Plakáty avizovaly zápas 1. ligy ve fotbale mezi Teplicemi a Příbramí. Obě města by se zároveň jako velcí kandidáti mohla účastnit soutěže o zničené městské centrum....
Ale bezesporu pozitivním dojmem působí botanická zahrada. Nabízí 3 místnosti a ještě nějaké to prolížení venku. Krom cizokrajných rostlin se můžete těšit i na milé dekorace a velmi stylově upravené prostředí. Palec nahoru!
Nedaleko Teplic se nachází Krupka a v ní také tato dlouhatánská (široko daleko!) lanová dráha na Komáří vížku, cena tam i zpět 150 ká čé.
A o tom, že to za ty peníze stojí nemůže být snad pochyb. Krásný výhled na Krupku, Teplice i na velkou část Českého středohoří (podařilo se mi identifikovat Milešovku). Výhled z konečné stanice je ještě o mnoho lepší, ale ten zde nenabídnu.
To takové nádraží v nedalekém Duchcově, to je jiná kapitola. Docela bizarní stavba se zaniklým minilegolandem. Nic podobného jsem dosud neviděl....
A zámek Duchcov? Inu, první dojem byl docela příšerný. Opravuje se, vím, ale stejně, uhýbat při vstupu do brány rozjeté tatře (či co to bylo), nepatří zrovna mezi to, čemu se říká "dobrý první dojem". Uvnitř se dá nalézt pozoruhodná galerie, kde bych upozornil zejména na Sprangerův obraz Venuše a Adonis, to je pokoukáníčko! Pochopitelně je tu část prohlídky věnována i Casanovovi, který zde 13 let působil jako knihovník (a to bylo v době, kdy už jej více zajímaly knihy než ženy, takže žádné pikantní historky nečekejte).
A Teplice, to je také především fotbal! Místní stadion Na Stínadlech patří mezi ty nejkrásnější v republice (tedy až po tom v Edenu, pochopitelně:-)) a byl jsem velmi rád, když se mi poštěstilo dostat se přímo na jeho trávník a podívat se i na trénink hráčů. Jsou to moc hodní kluci. Ochotně se mi v podstatě všichni podepsali na plakát (i taková hvězda jako Vachoušek, či sportovní ředitel (manažer) Verbíř), jedničku s hvězdičkou ale získává nová posila Ján Chovanec, který v okamžiku kdy zjistil, že na plakátu jeho fotka není, tak vysprintoval do kabin a rychle přinesl hráčskou kartičku, kterou ochotně podepsal. Tomu se říká dobré PR!
V Teplicích bývala i krásná synagoga, která však vzala za své během křišťálové noci. Škoda, kdyby se zachovala, tak by se jednalo o největší dochovaný židovský chrám v Čechách, a to si buďte jistí, že penízky by se tak z turistického ruchu do tohoto města jen valily.... Pro lepší představu o synagoze je dobré se mrknoutl na odkaz zde.
That´s all folks! Kdo dočetl až sem, tak má mé uznání :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)