Telepatická

Ano, tento článek se bude snažit být o něčem tak "para….(doplňte si jakékoliv vhodné slovo)" a neuchopitelném, jako je telepatie, i když to tak zprvu rozhodně nevypadá.
Jako přesvědčenému demokratovi (i když s tímto slovem se handlovalo jako s thajskými lehkými děvami) mě pochopitelně nenechává chladným současná vzrůstající tendence podpory antidemokratických myšlenkových proudů. Nemám teď ani tak na mysli české komunisty (KSČM), neboť ti se nějakým dějinným kung-fu wushi hmatem v podstatě dostali na parlamentní platformu.
Deprese z polistopadového vývoje je zřejmá a asi jen těžko zpochybnitelná, není se možná čemu divit, když si vezmeme v potaz, že mnoho lidí si pod slovem "demokracie" představí mnoho rozličných významů. Máme tu antickou demokracii (s otroky), lidovou (s uzavřenými hranicemi a politickými vězni), i korporativní (prakticky bez politických stran), apod. Je tedy klidně možné, že tehdy před dávnými postsametovými lety si skutečně někdo pod slovem demokracie představil legalizaci svého veksláckého podnikání, jiný severský sociální stát a další třeba konečné vyřešení romské otázky. To pak může být leckdo frustrován, když se ukáže, že ona ta demokracie je vlastně "jen" odrazem naší společnosti a nejedná se o magickou formuli pomocí níž budou pečené buřty s křenem a pivem do úst létat.
Bylo by tak určitě super, kdyby Ganzfeld experimenty prokázaly funkčnost a možnost využití telepatie ke komunikaci mezi lidmi. Moc tomu (na rozdíl od zástupu schizofreniků) ale nevěřím. Škoda, předávat si komunikační poselství skrze myšlenky a ne díky slovům, jež mají rozličný význam, by bylo určitě prospěšné.

I když…., s některými lidmi, respektive obsahem jejich hlav, bych se pak raději nechtěl stýkat…. :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)