Ztraceni ve vyhledávačích

Nedá mi to a musím zavzpomínat na dobu, kdy internetové vyhledávače ještě tak úplně rozšířené nebyly (nebo jsem nebyl sto je používat) a člověk si musel klíčové výrazy pamatovat. Dokonce se mi jednou na Invexu dostal do ruky "časopis", jehož obsah tvořily prakticky jen doporučené internetové stránky. Bůhví, kde skončil...
A pamatuji se, jak nás učili vyhledávat výhradně za pomocí znamínek "+" a "-", což byla docela legrace, zejména tehdy, když člověk v tehdejším velmi chudém prostředí česky psaného internetu skutečně našel něco relevantního. Rychle si data uložit na disketu (nebo pevný disk) a pak se honem odpojit. Vždyť to připojení je tak drahé...Zní to už skoro jako historie, ale když se na to podíváme realističtěji, tak tato "historie" je stará jen něco málo přes 15 let. Až se docela děsím toho, co bude za dalších 15. Zvládnu další fázi "informačního věku", nebudu s prosíkem chodit za schopnějšími (mladšími?) s - pro ně - triviálními požadavky?
Vyhledávačem číslo jedna dneška je bezesporu google. Jeho dominantní postavení se zdá být takřka neotřesitelné, nicméně vždy tomu tak nebylo, ale upřímně, kdo dnes používá Yahoo! nebo třeba Altavistu (stejně ji koupilo Yahoo!), Morfeo? Google v současnosti vyhledává i za použití historie vašeho předchozího hledání a různým lidem tak přináší různé výsledky jim přesněji šité na míru. Je to tak dobře? Otázka, kterou bychom si jen těžko mohli dříve položit, neboť z technických důvodů nebylo možné, aby se vydávaly speciální encyklopedie právě jen pro jednoho člověka. A jelikož jsou dnes internetové vyhledávače portálem k informacím číslo jedna (a pak dlouho, dlouho nic), tak je určitě zajímavé sledovat, jak determinující mohou být pro Vaši informovanost Vaše předchozí pokusy (nemluvě o tom, když zrovna hledáte něco diametrálně odlišného).
Není tak tedy zcela od věci tu a tam zkusit i jiný vyhledávač než google, i ten není neomylný, známe třeba příklady google bomb. V Respektu nedávno psali o zajímavých alternativách fungujících na poněkud odlišném prinicpu. Zkuste třeba takový duckduckgo.com.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)