Methanolová patálie

Nejsem chemik, o chemickém pozadí celé události mám jen zcela elementární povědomí.
Ale stejně mi to nedá...
Včerejší den přinesl slovo, které už z našeho slovníku skoro vymizelo a připomíná zejména "zlaté časy" Caponeho a jeho hochů - prohibice. Řešení je to podle mého názoru sice možná i leckdy fungující, nicméně rozhodně ne spasitelské. Podobně, jako nám Phillipsova křivka neochvějně tvrdí nepřímou úměru mezi inflací a nezaměstnaností, tak i růst spotřební daně jde ruku v ruce s neochvějným vzkvétáním černého trhu s alkoholickými nápoji. Vysoké zdanění, motivované snad snahou dostat do státního rozpočtu i finance potřebné k léčení následků alkoholismu, tak parodoxně často může způsobovat jev zcela opačný. Nejsem zastáncem celkového zrušení spotřební daně, nicméně domnívám se, že její výši by mohlo být dobré ještě jednou zvážit.
A když už jsme u té ekonomie, tak i Lafferova křivka v tomto ohledu "mluví" celkem jasně.
Tajemstvím určitě není ani to, že pravděpodobně historicky největší spotřeba alkoholu na území USA byla právě za období oné výše zmíněné prohibice.
Domnívám se, že pokud by cena "tvrdých" alkoholických nápojů byla o něco mírnější, pak by snad i počet jedinců toužících ve snaze nahrabat si co největší zisk (a neříkal snad A. Smith v "Bohatství národů", že když jedinec sleduje svůj osobní zájem, tak z jeho činnosti bohatnou všichni? Dnes to zní dost cynicky :-)) byl znatelně nižší.
To, že se "tvrdý" alkohol u nás "pajšuje" není žádnou bohužel žádnou novinkou. Odpovědní činitelé mohli (a měli) zareagovat už dávno.
Mimochodem, omezení prodeje tohoto typu alkoholu se vůbec nevztahuje na zahraniční e-shopy....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)