Univerzita Slavia

Univerzita Slavia, trochu zvláštní nápad, trochu recese, trocha snahy o osvětu a o propagaci klubu, který letos slaví úctyhodných 120 let od svého založení.
Bezesporu se jedná o zcela výjimečný projekt, který má klub přiblížit fanouškům i širší veřejnosti. Celá akce je pojata jako "klasické studium", po registraci přes e-mail obdržíte papírový index, kam za každou absolvovanou přednášku (45+45 minut) dostanete razítko, které potvrzuje účast.
Akce, jejíž téma bylo odvěké derby Slavia - Sparta, se zúčastnilo zhruba sto lidí a jelikož místem byl tamní fanshop, tak kapacita byla tak akorát dostačující.
V rolí přednášejících se představily rozličné osoby, archivářem Zuskou počínaje a novinářem Hrabětem konče. Mnoho věci jsem už dávno někde četl, nicméně i tak jsem se dozvěděl několik překvapujících faktů, mezi něž patří i silná rivalita mezi předválečnou (1. sv. válkou) Slavii a tehdejším D.F.C., což byl klub pražských němců (mimo jiné podporovaný i E. E. Kischem).
(Nejenom) fotbalová Slavia má svoji bohatou a poutavou minulost, o níž by šlo sáhodlouze diskutovat, založena byla stejně jako známý FC Liverpool v roce 1892, nicméně své kořeny má v obrozeneckém hnutí (pan Hroch by jej charakterizoval jako fázi "B" národního hnutí) poloviny 19. století a dlouho dobu byla považována za jednu z bašť nacionalistického zápasu mezi Čechy a Němci.
Při přednášce pochopitelně došlo i na největšího rivala - Spartu, která se však oním největším rivalem stala až po první světové válce, neboť do té doby pro náš nejstarší klub nebyla důstojným soupeřem (tuto funkci v českých zemích splňoval jen výše zmíněný D.F.C.) a také pochopitelně na hanlivé skandování "jude slavie", které se dnes čato line (nejenom) z ochozů letenského stadionu. Fotbalový historik a spisovatel Vladimír Zápotocký vidí jeho příčinu ve dvacátých letech minulého století, kdy si Slavia pojistila u pojišťovny odehrání jednoho mezinárodního utkání (jelikož věděla - díky kontaktům s meteorologickým ústavem - že počasí bude nevalné a hrát se praděpodobně nebude), z čehož zinkasovala slušnou částku, což vyvolalo u konkurence prudkou zášť a funkcionáři Slavie byli označováni za "židy".
Upřímně mohu říci, že se (minimálně) z mé strany jednalo o příjemně strávený večer, který svým nádechem časů dávno minulých, kdy kopával legendární Košek, dovolí zapomenout na starosti všedních dní.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID