Citizen Khan (tv seriál, 2012)

Nejsem zrovna typický seriálový divák - i když, ruku na srdce, jak takový divák vypadá? - nicméně o britském sitcomu Citizen Khan tu rozhodně musím něco napsat, neboť se mi velmi dobře trefil do vkusu.
V zásadě je to originálně neoriginální seriál. Neoriginalita spočívá v tom, že těží z klasických sitcomů a typického britského humoru, originalita pak z netradičního prostředí, které celý tento žánr dostává do jiné roviny. V tomto případě se jedná o pákistánskou komunitu muslimů v Birminghamu (konkrétně ve Sparkhillu), kde se do centra dění dostává (či, lépe řečeno, vecpává) Mr. Khan, samozvaný "community leader", odborník na vymýšlení lží, komplikaci všech možných i nemožných situací a (a to zejména!) kriket!
Mr. Khan je hlavou rodiny, v níž se - krom něj, pochopitelně - nacházejí samé ženy. Mnoho humorných zápletek pramení z toho, že Khan si vymyslí nějakou lež (aby si ulehčil jakousi absolutní banalitu), všichni mu ji uvěří, což posléze roztáčí dost zajímavé události, jež mohou vést až k poměrně závažným následkům (zrušená svatba, apod.). Naštěstí Khan obvykle vše v závěru každé ze šesti epizod urovná a může se jet dále. Vzato kolem a kolem, veškerá ta legrace v seriálu by nebyla zase až tak vtipná, nebýt toho, že mnoho věcí je pronášeno angličtinou s notnou dávkou pákistánského přízvuku a mnoha kulturních narážek (díl, ve kterém Khan získá v dražbě výlet do Mekky je nezapomenutelný) směřujících zejména k soužití přistěhovalců v Británii, či ke vzájemnému vztahů různých náboženství, nebo jen k prachobyčejným rodinným žabomyším válkám.
Pochopitelně, BBC obdržela velmi mnoho stížností týkajících se vhodnosti takového pořadu, údajně seriál muslimy uráží, nicméně já si to nemyslím, naopak, ukazuje onu komunitu v trochu jiném světle než jsme si ji zvykli z médií vídat, tedy jako skupinu lidí, kteří de facto řeší dost podobné problémy jako většinová společnost a v jejímž středu je pochopitelně i dost humorných momentů z nichž seriál bezesporu čerpá.
P. S. Moje nejoblíbenější postavička je Amjad. Takov stvoření se totiž jen tak nevidí, viz. ukázka níže ....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID