China Miéville - Město a město

China Miéville, slavný britský autor, představitel New Weird, zajímavého to směru, který přináší nový, svěží vzduch do zatuchlého světa fantasy. Koneckonců ne nadarmo se říkalo, že dějově méně nápadité než fantasy je už snad jen porno...
Kniha Město a město má tak daleko blíže k Orwellovi, P. K. Dickovi a F. Kafkovi, než třeba k takovému Tolkienovi. Do úžasného fantaskního světa, který Miéville v knize představuje, dost často promítá své politické názory (je členem trockistické strany) a zkušenosti se studiem antropologie, či zájem o blízkovýchodní vztahy. Výsledkem je pak uvěřitelné fantasy, což může znít trochu jako rozpor, ale rozhodně tomu tak není. Město a město se odehrává v našem světě a době, jen místo samotné je (geniální způsobem) smyšlené. Jedná se v podstatě o dvě města, která existují v jednom časoprostoru, mezi městy nevládnou zrovna dobré vztahy, jejich obyvatelé se musí už od malička učit strategii nevidět "ty druhé", i když se ve skutečnosti nachází třeba jen metr daleko. V tomto podivném dvojměstí je hlavní postavou policista Tyador Borlú, který vyšetřuje smrt neznámé mladé ženy, jak už to ale v podobných příbězích bývá, vše je daleko spletitější, než se na první pohled může zdát, nicméně samotná detektivní linie není zase až tak důležitá, spíše to vše slouží jako kulisa pro představení něčeho daleko zajímavějšího, a to obou měst (Beszel a Ul Qoma), jejich různorodosti, charakterů, které se v nich pohybují a také všemocného trans - g, což je takový tamní "big brother", který bdí na dodržování rozdělení obou měst a na vzájemné nevšímání si sebe navzájem.
Bez ostychu mohu říci, že Město a město je jedna z nejpůsobivěji a funkčně nejuvěřitelněji napsaných knih, které jsem kdy četl.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)