Walking Dead (PC, Telltale Games)

Walking Dead je už zavedená značka. Na počátku byl komiks (dnes má "na kontě" více než 100 čísel), poté televizní seriál (de facto adaptace komiksu) a bylo jen otázkou času, kdy se nemrtví došourají i na monitory počítačů a do různých herních konzolí. Stalo se tak v dubnu.
Walking Dead se nesoustředí na charaktery z komiksu (krom nepatrných výjimek, např. Glen, Lilly, apod.), ale rozvíjí vlastní příběh, který si ale s komiksem vůbec nezadá. Dobré atmosféře napomáhá i zajímavá grafika, která se tváří jako kdyby zrovna vypadla z kreslířovi ruky.
Pokud bych měl být upřímný, tak bych určitě měl napsat, že ve hře samotné toho moc k hraní ani není, cca 70% jsou přednastavené situace, animace, vložené filmečky, takže hra spíše připomíná interaktivní film. Není to ovšem vůbec nudné, jak by se snad na první pohled mohlo zdát, neboť hra ma vynikající atmosféru, strhující příběh a skvěle napsané postavy, na které jsem si jako hráč velmi brzy zvykl a jejichž případná ztráta, či nutnost volby na čí stranu se přiklonit, koho zachránit, rozhodně nezpůsobovala snadné rozhodování. Právě možnost volby je dalším výborným atributem, příběh se totiž dále odvíjí od Vašich rozhodnutí, a to i velmi často dost fatálně, postavy si Vaše rozhodnutí pamatují a podle toho se i dále chovají.
Hlavní linií je vztah Leeho, což je učitel historie, který byl odsouzen za vraždu manželky, nicméně kvůli nastanuvší apokalypse se do něj ani nedostane, a Clementine, devitileté dívky, na kterou Lee v úvodu hry narazí. Lee se snaží Clementine ochraňovat před všemi hrůzami, které tam venku číhají (a často to nejsou jen zombies), brzy mezi nimi vznikne zvláštní pouto a Lee chápe, že i když se svět zbláznil, tak stále stojí za to bojovat o naději pro lepší zítřky už jen kvůli té malé holce... Sám jsem se několikrát přistihl, že mi po nějakém obzvláště vypjatém momentě ve hře bylo dost smutno i v realitě. Tak silná dokáže tato hra být.
Určitou nevýhodou byla u hry bezesporu distribuce, neboť hra je rozdělena do 5 kapitol, první vyšla v dubnu, další přibližně s měsíčním zpožděním. Poslední díl před několika dny. Má trochu otevřený konec, takže pokračování v podobě "Season 2" je už jisté. A já už se teď nemohu dočkat...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)