Crystal Castles - III (2012)

Kanadští Crystal Castles letos přišli se svoji třetí deskou, která měla dle jejich vlastních slov být dost jiná než předchozí dvě alba.
Je tomu tak?
Ani moc ne. Pořád se jedná o onen typický zvuk, který je jen trochu více učesán, tedy, více se tam zpívá (opravdu) na úkor řevu, který se často objevoval na předešlých deskách.
Ethan a Alice toto album nahrávali ve Varšavě (a mixovali v Londýně) kompletně analogově, nicméně na výsledku to zase tak moc znát není. Už na první poslech je celkem jasné o co se jedná a jakou cestou bude dále deska pokračovat (chiptune, temnější elektro, synthpunk, synthpop). To ale vůbec neznamená, že by se jednalo o nějaký nudný poslech. Crystal Castles umí vytvořit po čertech dobré album, pokud tedy přistoupíte na pravidla jejich hry.
V tomto se jim celkem umně povedlo doslova zhmotnit obavy současného světa (například Wrath of Gods). Už na obalu desky je možno spatřit jemenskou matku držícího svého syna, který byl zasažen výbuchem slzného plynu. U "Sad Eyes" (skladby inspirované muslimskými ženami) jim to trochu ujede to tranceové polohy, nicméně i tak je zvuk Crystal Castles syrový a silně znepokojivý (a není náhodou, že někteří lidé řadí Crystal Castles i do - relativně módní - subkategorie s názvem "witch house", byť sami do tohoto subžánru podle mě nespadají).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)