A Single Man (2009)

Režisér tohoto filmu - Tom Ford - de facto ani režisérem není, profesí se jedná o módního návrháře (a ano, na filmu to je poznat). Jo a mimochodem, je to buzna (a i to je na filmu poznat).
To však rozhodně neznamená, že by Single Man byl špatný film, naopak.
Příběh (který je adaptací Isherwoodova románu) není zrovna z těch narativně květnatých. Vysokoškolský pedagog George Falconer (Colin Firth) se už dlouhodobě potáci v depresích, jeho partner zemřel při autonehodě (ano, hlavní postava je také buzna) a George se z toho stále nemůže vzpamatovat a uvažuje o sebevraždě. To vše se odehrává na pozadí kubánské raketové krize...
Velmi dobrými atributy filmu jsou zejména herci (Juliana Moore, Colin Firth se svoji úžasnou anglickou výslovností) a pojetí obrazu, kde střih i kamera dělají opravdové divy, když například postava potká jinou postavu jež je jí sympatická (obvykle to znamená, že Colin Firth natrefí na nějakého atraktivního muže, a propos, všichni atraktivní muži ve filmu jsou buzny, což možná lze chápat jako podprahové sdělení současným ženám :-)) tak se celý obraz jakoby "rozzáří" teplejšími barvami (žádn asociace).
Single Man je velmi dobrý film, který se více než většina jiných snímků musí vnímat okem, a to zejména okem s citem pro detail.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)