The Rainmaker (Vyvolávač deště) 1997

Snímek Vyvolávač deště je dílem slavného režiséra F. F. Coppoly. Bohužel, možná se jedná o jeho poslední podařený film, což u autora takových pecek jako byl Kmotr, Apokalypsa, apod. jistě zamrzí. Naštěstí má šikovnou dceru (ano, také si ve Vyvolávači střihla menší roličku), která snad rodinný talent ponese dále (jen si vzpomeňte na Smrt pannen, či Ztraceno v překladu).
Rudy Bailor (Matt Damon) je čerstvě vystudovaný právník plný ideálů a tužeb pomáhat bědným tohoto světa vůči těm mocným. Na univerzitě potkává rodinu Blackových, kteří mají nemocného syna (leukémie), na jehož léčení ale pojišťovna odmítá přispět navzdory tomu, že rodina vždy pojištění pečlivě platila. Rudy se tak se svým kolegou (Danny DeVito) vrhá do nerovného boje s (všeho) schopnými a zkušenými právníky pojišťovny. Krátce po převzetí případu navíc Rudy potkává mladou týranou ženu Kelly (Claire Danes), jejichž vztah brzy přestane být čistě profesní...
Coppola dostal výbornou předlohu známého autora knih z právnického prostředí Johna Grishama, která mu evidentně sedla a pomohla tak stvořit film, který rozjímá o morálních otázkách a lidské slušnosti. Vyvolávač deště je natočen bez nějakých patetických scén (což se u amerických z filmů ze soudního prostředí jeví jako malý zázrak) se skvělými hereckými výkony. Moc se mi tu líbil třeba i Mickey Rourke, i když se na "plátně" objevil jen na několik minut.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID