Forbrydelsen (tv seriál, 2007), Vražda, Zločin

Detektivní seriály mají vždy velkou diváckou podporu a sledovanost. Je totiž tak lákavé a sympatické sledovat snažení toho správného (detektiva) při chytání těch zlých a špatných (zločinci). Jenže detektivních seriálů je jako hub po dešti a časem se jich divák dost slušně přejí a z té bohaté stravy může mít pěkné bolení. Kvantita nemusí vždy znamenat kvalitu.
Forbrydelsen (a český překlad si vyberte z nadpisu dle libosti) je trochu jiný, než současná většinová produkce detektivních seriálů. Předně jeho místo vzniku nejsou USA, ale evropské Dánsko, což s sebou přináší namísto angličtiny i příjemný poslech pochrochtávání, z něhož rozumím jen několika výrazům, které mají společného univerzálního germánského jmenovatele.
Nejde ale jen o prostředí, seriál je dost odlišný i v jiných aspektech. Má třeba dost odlišné nasvícení od většinové (převážně zámořské) produkce, což může zprvu působit znepokojujícím dojmem, ale po několika dílech se na to lze bez potíží adaptovat. Rovněž tempo je trochu jiné, nebuduje "cliffhangery" hollywoodským stylem, ale snaží se o jiné pojetí, které snad může působit jako z raných devadesátých let (a snad i trochu levně - nízkorozpočtově), nicméně podle mého názoru není na škodu občas z vyjetých kolejí současné seriálové produkce trochu vybočit.
Velkým plusem seriálu je ale zejména příběh, který se točí okolo tajemné vraždy mladé studentky, pátrání se ujímá policistka Sarah Lund, což je typ vyšetřovatelky, která svoji práci přeferuje nad osobní život, což má pochopitelně rovněž své následky. Lund brzy zjišťuje že se jen tak o nějaký běžný případ nejedná a nitky vedou leckdy velmi vysoko.
Forbrydelsen se krom zaměření na samotné pátrání snaží i nastínit atmosféru dánské společnosti, která je sice v míře korupce na hony vzdálená ČR, nicméně - jak jistě všichni dobře víme - žádný systém není stoprocentní.
Seriál byl někdy přirovnáván k Twin Peaks. To podle mého názoru platí jen částečně, neboť v tomto dánském kousku zcela absentují nadpřirozené principy (či snahy o psychoanalytické výklady), takže jediné malé pojítku vidím v základní zápletce (vyšetřování vraždy mladé dívky) a v tom, že jak postupně poznáváme postavy, tak zjišťujeme, že skoro každá má na svém svědomí nějakou tu kaňku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)