ON AN ON - Give In (2013)

ON AN ON je relativně nová skupina, která spatřila světlo světa loni v USA. Jejich hudba se, když si dovolím možná trochu nemístné přirovnání, pohybuje někde mezi Beach House a Radiohead a asi nejvíce mi připomíná Avi Buffalo. Ano, je to takový alternativněji znějící dream pop, který se jakožto subžánr od časů slavných Slowdive vydal na pozoruhodnou cestu. Jedná se tedy o hudbu, která je příjemná, uchu lahodící, nicméně musí se velmi bedlivě dávkovat. Zároveň to ale není deska na první poslech, protože po něm může mít člověk dost zmatené reakce. Rovněž nedoporučuji poslouchat ON AN ON jako nějakou kulisu. Pravé kouzlo této americké formace totiž tkví v tom, že prakticky všechny jejich skladby jsou příjemné písničky s hezkými melodiemi, které jsou však zahaleny "magickým" hávem různých zvukových ruchů a podobných vychytávek současného hudebně-technologického světa.
Deska Give In není nějak extra progresivní, v podstatě kompiluje to, co už bylo někde možno slyšet. Místy jsem si říkal, že toto zní jako od Radiohead (War is gone), toto jako od Beach House (American Dream) a jedna skladba (The Hunter) je jako od Tally Hall, což je ale pochopitelné, něco podobného by šlo napsat (byť s jinými odkazy) klidně o 90% hudebních skupin.
Ano, je tam několik skladeb (asi 2), které mě osobně spíše nudily a neslyšel jsem v nich nic zajímavého, ale jako celek je deska velmi dobrá a na své ploše cca 44 minut (s bonusy to má přes hodiny, ale ty jsem bohužel neslyšel) působí velmi dobře, melancholicky a tak správně zasněně, což jsou atributy, které už tak nějak od "dream popové" skupiny a priori čekáme, že? :-). Mezi nejlepší kousky bych neváhal zařadil písničky "Cops" a "Ghosts". Ta druhá jmenovaná je nejposlouchanější skladbou ON AN ON na last.fm a je k ní i jeden parádní videoklip :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)