Stop dotacím divadel

V brzké době je celkem pravděpodobné, že Pražský magistrát přestane dotovat leckteré divadelní scény v našem hlavním městě. Mělo by se jednat zejména o ta divadla, která spadají do kategorie "příspěvkových organizací" (Archa) a sídlí v objektech, které nevlastní město.
Divadelníci - a většina lidí z kulturní sféry - se pochopitelně bouří, nelze se jim vůbec divit.
Nicméně ledacos k podivení by se tu ale přece jen našlo. Nechci zbytečně paušalizovat, ale pokud si připomeneme nedávno minulé události, jako byla třeba podpora prezidentského kandidáta Schwarzenberga ze strany drtivé (omlouvám se za floskuli) většiny kulturní sféry, či poměrně značná popularita politické strany TOP 09 (opírám se o vlastní zkušenosti), tak z toho vychází docela překvapivý paradox.
TOP 09, jejíž nedělitelnou součástí pan Schwarzenberg bezesporu je, se profiluje jako pravicová strana založená na myšlenkách liberálního konzervatismu (toho skutečného konzervatismu je ve straně dost málo). Jednou ze zásad liberálních konzervativců je myšlenka známá jako "laissez faire", což se jednoduše překládá jako "nechte nás být", tedy, přeloženo do dnešní češtiny, stát by do hospodaření v zemi neměl vůbec zasahovat a měl by být z něj jen jakýsi dozorce nad dodržováním pravidel (takový rozhodčí při fotbalovém zápase). To je myšlenka, se kterou můžeme pochopitelně souhlasit i nesouhlasit. Já osobně se nedomnívám, že by se vždy jednalo o nejštastnější řešení, nicméně zcela respektuji, když někdo v "laissez faire" spatřuje řešení současných ekonomických problémů.
Pokud tedy - a znovu bych chtěl zdůraznit, že nechci veškerou divadelní sféru paušalizovat - rázně podporuji určitý politický směr, určitou myšlenku (což hlas u voleb - jedno jakých - určitě je), pak také bych asi měl vědět jaké následky pro mě vláda mnou "delegovaných" jedinců přinese. To, že se TOP 09 hlásí k "laissez faire" přece vůbec není žádným tajemstvím. Jistě, zcela na 100% tyto myšlenky uvést v chod strana nemůže i kdyby chtěla sebevíce, nicméně určité kroky k tomuto cíli podniknout lze. Domnívám se, že právě politika ohledně divadel je jedním z takových kroků.
Pak ale nechápu překvapení leckterých příslušníků divadelní sféry nad prohlášeními radního pro kulturu V. Novotného (TOP 09).
Lidé jsou velmi zvláštní.
Jeden notoricky známý sociologický příklad tvrdí, že když se budete ptát respondentů na to, zda by si přáli snížení daní, tak většina odpoví ano. A hle - lze z toho vyvodit, že obyvatelstvo je pravicově naladěno. Pokud se v druhém výzkumu těch samých lidí zeptáte na to, zda by uvítali zvýšení sociálních dávek, tak rovněž většina odpoví kladně. A hle - levicový elektoriát :-).
Nelze mít vše a pokud smícháte černou a bílou, vznikne z toho dost odporná šedivá....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)