Kde je ta Česká republika?

Hodně se mluví (a píše) o tom, že některá americká média zaměnila Českou republiku s Čečenskem, a tak naší zemi přiřkla status státu, z něhož pocházejí útočníci na maratonu v Bostonu.
Zajímavé.
Není to rozhodně poprvé (a bohužel asi ani naposledy), kdy se s něčím takovým setkávám. Jeden můj kamarád pravidelně každé léto jezdí do Irska do jednoho hostelu pomáhat s různými pracemi (takový "handyman") a pak si z vydělaných peněz užije trochu té pohodovější turistiky. Tuším, že to bylo předloni, kdy jej tam jakýsi postarší americký pár politoval slovy, "to musí být hrozné tam u vás v Čechách, ta válka...a vůbec."
Ale jo, stane se.

Mnoho Čechů je rozezleno a spílá tu americkému systému školství, tu aroganci oné zámořské velmoci, tu...lecčemu jinému. To je sice pochopitelné, ale já osobně se domnívám, že by leckdy nebylo na škodu se trochu odpoutat od toho dojmu, že naše země je pupkem světa o kterém by každý měl něco vědět. Jistě, prohlášení Chamberlaina po návratu z Mnichova o tom, že "ČSR je zemí o které nic nevíme", je ignorantské, nicméně částečně i pravdivé. Většinu současných obyvatel USA skutečně dění v ČR nezajímá, není pro ně důležité, z čehož plyne, že jejich informovanost o nás je někdy u bodu mrazu.

Abysme byli upřímní, tak i my ale nejsme o mnoho jiní. Není tomu zase tak dávno, kdy v Praze hrála litevská fotbalová jedenáctka, které jsme bohužel pustili lotyšskou hymnu (nebo to bylo naopak? :)).... Mnoho lidí u nás rovněž "hází do jednoho pytle" Vietnamce s Číňany, navzdory tomu, že tyto dva státy spolu v minulosti často byly ve vztahu - mírně řečeno - poněkud nevraživém. Navíc kdyby měl leckterý Čech (včetně mě) na mapu světa zakreslit Mali a Zimbabwe, tak si troufám odhadnout, že ve většině případů by pohořel. Rovněž bych se také byl ochoten vsadit, že v tu chvíli by asi jen málokdo spílal českému systému školství a aroganci zdejšího obyvatelstva...

Takže ono zase není tak úplně špatné si nejdříve zamést před vlastním prahem.
A hodil by se tu i citát z Matouše "Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ?"

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)