Je Putna Zemanovi putna?

Asi se to dalo čekat, kritici přímé volby na podobné věci upozorňovali už dávno předtím, než se ona volba začala legislativně projednávat. V Ústavě jsou pravomoci prezidenta této země vysvětleny často velmi volně, dané mantinely se často stírají a v případě nástupu jedince, který je podepřen silou přímého voličského (a tedy velmi silného) mandátu, se objeví mnoho problémů. Nepřímo volení prezidenti ČR většinu "sporných" momentů obvykle vyřešili podle "zvykového práva" (i když Václav Havel se také několikrát dostal do "kolize") v jejich funkci, nicméně současný prezident Zeman zjevně ony mantinely posunuje a rozšiřuje si tak své kolbiště.
A ono je to i celkem logické.

Otázkou je, zda má být naše hlava státu jen "kladečem věnců" a "nejvyšším podpisovačem", či naopak silná postava v politické hře v zemi. V druhém případě by se jednalo o příklon k poloprezidentskému systému. To je asi odpověď na otázku, zda má Zeman právo Putnu profesorem nejmenovat.
Nevím, nechci zobecňovat, ale osobně velkým příznivcem poloprezidentských režimů zrovna nejsem, stačí se podívat na seznam takových států; Alžír, Bosna, Mali.... (na druhou stranu samozřejmě taky Francie)...

Domnívám se však, že by prezident Zeman - pokud Putnu skutečně nejmenuje (což stále není jisté) - měl své důvody veřejně sdělit. Myslím si, že samotný Martin C. by je - jakožto vyrovnaný člověk s nadhledem - bezesporu přijal a případného ponížení (o kterém Zeman hovořil) se rozhodně nebojí.
O Zemanových důvodech lze zatím jen spekulovat. Je snad na "vině" katolictví Martina C. Putny? Nebo Putnova homosexualita? Nebo jeho liberalismus? Cesty do Ruska a podpora tamního LGBT hnutí? Kritika Zemana před prezidentskou volbou? A co takhle kombinace toho všeho dohromady?
To jsem tedy zvědav, s čím prezident nakonec přijde, pokud tedy zrovna neměl nějakou svoji další virózu...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)