Lore (2012)

Téma druhé světové války je stále aktuální, zejména pak v těchto dnech, kdy slavíme výročí jejího konce. Australská režisérka Cate Shortland přispěla svým dílem k filmové mozaice událostí konce tohoto nejstrašnějšího konfliktu v dějinách lidstva v podobě filmu Lore. Ten se odehrává na sklonku války a v jeho centru se nachází čtveřice sourozenců, jejichž rodiče se dost vážně zapletli s končícím krutým režimem (film poté nepřímo, ale celkem jasně, naznačuje jak). Děti proto musí vykonat dlouhou pouť ke své babičce, nicméně cesta květnovým Německem roku 1945 rozhodně nepřipomíná pohodovou víkendovou jízdu...

Film je natočen velmi působivě, může se opřít o přesvědčivé herecké výkony (Saskia Rosendhal v titulní úloze), a rovněž celkem minimalisticky. Vojáků tu uvidíte poskrovnu, za celou dobu padne tak jeden, možná dva výstřely, nicméně na každé postavě je snadno vidět velký strach a rovněž je možno i cítit tíživou atmosféru, která přebývá na každém filmovém políčku tohoto snímku. Hezky tu je ukázána poválečná deziluze Němců a první krůčky na těžké cestě k denacifikaci (scéna se starou dámou, která tvrdí, že fotografie z koncentračních táborů byly zinscenované a mrtvé tam hráli nějací najatí herci...).

Lore je výborný film, který na minimalistické ploše řekne o Němcích a o druhé světové válce daleko více, než velkorozpočtové popkornové filmy plné fantastických výbuchů a heroických smrtí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)