Nevědomí (Oblivion) 2013

Ke sci-fi mám kladný vztah už od dětství, kdy jsem s radostí pročítal každou novou Ikarii a pak i časopis Nemesis, oba jsou sice dnes již historií (byť Ikarie se reinkarnovala), nicméně ta láska k poznávání příběhů vědecké fantastiky zůstala.
Natrvalo.
Nicméně nic není věčné, dnes už to vše beru pochopitelně o dost rezervovaněji, přesto jsem se na nové sci-fi s názvem Oblivion dost těšil. Oprávněně?
To už je náročnější otázka.
Tom Cruise zde hraje údržbáře Jacka, který po ničivé válce proti jakýmsi přivandrovalcům z bůhvíjaké galaxie patří mezi dvě poslední žijící osoby na Zemi. Jejich úkol je zde poměrně jednoduchý, mají hledat artefakty a dohlížet na správnou funkci strojů, které čerpají důležité látky pro zbytek lidstva, jež se nachází někde ve vesmíru. Jack má Zemi rád, schovává si různé drobnosti, které katastrofu přežily (knihy, baseballový míček, apod.), nicméně jeho kolegyně Victoria (hraje ji skvělá Andrea Riseborough) už tak nadšená není a nejraději by tuto příšernou planetu co nejrychleji opustila. Jejich vzájemné relativně poklidné soužití naruší až pád jakéhosi modulu, ve kterém je nalezena žena jménem Julia (Olgy Kurylenko), která bůhvíproč Jacka odněkud zná (a Jack si na ni pamatuje ze svých snů).... a Jack krom starosti "kam s ní" musí řešit i dilema Victoria x Julia.
Takže tak nějak. První cca půlhodina filmu je velmi dobrá a nabízí zajímavý rozjezd po celou zápletku. Divák (minimálně v mém podání) se těší na to, jak tvůrci z dané situace vybruslí, těší se - krasobruslařskou terminologií - na trojitého rittberga, ale ono ne, namísto toho přijde pozvolné vybruslování, které končí školáckým pádem na zadek.
Bohužel, tvůrcům se zbylé 2/3 filmu vůbec nepovedly a celkový dojem tak mám více než rozpačitý.
Kladem však bezesporu zůstávají celkem slušní herci, zejména tedy již zmiňovaná miss Riseborough, které koneckonců hraje asi i charakterově nejzajímavější postavu (Cruise je klasicky nevýrazný a na Olgu Kurylenko se sice hezky dívá, ale to je tak asi vše, M. Freemana, který tu také hraje, raději hodnotit nebudu), a hudební doprovod, o který se postarali francouzští M83 (což je moje krevní skupina).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)