Black Mirror (2011)


Žijeme ve světě, jehož současná epocha se někdy nazývá "věk sociálních sítí". Pojem soukromí nabyl zcela jiného významu.
A nový věk vždy nabízí nové výzvy...

Přesně tomuto tématu se věnuje britská minisérie Black Mirror (festivalový překlad do češtiny zní Černé zrcadlo), která na třech na sobě vzájemně nezávisejících příbězích přibližuje potenciální rizika z velmi blízké budoucnosti. Každý příběh staví hlavní postavy před velmi silná morální rozhodnutí, k jejichž existenci by ale v době před "věkem sociálních sítí" s největší pravděpodobností ani nedošlo.

Black Mirror v každé své části nabízí strhující zápletku, důsledně vystavěné charaktery a takovou tu těžko popsatelnou vnitřní dynamiku, díky které jsem všechny tři části s radostí sledoval až do jejich konce.
Je trochu smutné když si uvědomíme, že celý projekt asi nebyl nijak závratně drahý a že česká tvorba je na tomto poli bohužel někde úplně jinde. Ve financích evidentně problém nebude, podle mého názoru je to patrně dáno mentalitou, kdy v našich končinách bývá neustále zvykem hrabat se (trochu sentimentálně) v minulosti (něco jako Pelíšky) a poukazovat na problematiku, která s dneškem už skoro vůbec nesouvisí, kdežto inspirace ze současných problémů, témat přichází většinou bohužel vniveč.

Black MIrror je každopádně velmi podnětná minisérie a já osobně ji řadím mezi to nejlepší, co jsem kdy viděl.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)