Dmitry Glukhovsky - Soumrak

Glukhovsky, známý autor populárního a oceňovaného postapokalyptického románu Metro 2033, který se dokonce dočkal i neméně slavné videoherní adaptace, přichází "na svět" s další knihou. Soumrak.

Autor nás vyvede z pochmurných tunelů metra budoucnosti do prakticky takřka stejně pochmurné současnosti, v níž nám hlavní hrdina této publikace - Dmitrij Alexejovič - žije bídný osamocený život. Jednoho dne se mu však dostává do rukou podivný španělsky psaní rukopis (Dmitrij je překladatel), který jej velmi pohltí (a spolu s hlavním hrdinou jistě i nejednoho čtenáře). Rukopis nabyde ovšem zcela jiného významu, když vyjde najevo, že události v něm (rok 1562 na Yucatanu) jsou úzce provázány s moskevskou současností, a to tak, že celkem fatálně...

Někde jsem četl, že kniha Soumrak je jakousi ruskou odpovědí na Dana Browna. Chyba!! Glukhovsky se nesnaží psát nějaký lacině populární konspirační příběh (i když to tak v určitých pasážích knihy může vypadat), jedná se o jiný literární žánr a vsadím se, že zhruba posledních čtyřicet stran knihy nedá leckomu jen tak spát... Kniha rozhodně nepatří mezi tituly, jejichž vyústění lze snadno předvídat. Přesto však na konci prakticky vše do sebe krásně zapadne.

A musím také přiznat, že už dlouho jsem nečetl natolik smutnou knihu. Ne, žádná dojemná smrt pejska přivázaného k boudě tam není, tady je smutné celkové prostředí, vyznění. Sledovat putování španělských conquistadorů ještě jde, ale když se děj zase vrátí do Moskvy, tak pod vším tím popisem postupně se rozpadajícího světa - v momentě, kdy na hodinách je vidět "za pět minut dvanáct" - vytryskne opravdová beznaděj. To je moment, kdy si knihu - navzdory tomu všemu - musíte zamilovat (nemusíte, ale takto napsané to zní lépe...).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID