Historie

Při dnešním výběru hotovosti z bankomatu na mě spiklenecky vykoukla účtenka z Electro Worldu, respektive její zadní strana, kde je vytištěný nápis "...poplatek za likvidaci historických elektrozařízení". V tu chvíli mě napadlo, že slovo "historický" se používá v přehršli tolika různých významů.

O historii se někdy hovoří v souvislosti s tím, co prostě nastalo někdy v minulosti (dinousaři, "prapolévka" v oceánech, apod.), častěji se zmiňuje tzv. lidská historie, tedy počátky dějepisného písemnictví, mobilní telefon na Vás vychrlí "historii zpráv" (starých tak maximálně několik let), historické elektronické přístroje také o mnoho starší nebudou, historie novodobých Olympijských her čítá už více než sto let. Co je tedy univerzálně skutečně historicky staré?

A jak říká jedno populární tvrzení, z hlediska "historie" Země je existence člověka časově takřka bezvýznamná, pokud by celá tato minulost byla převedena na jeden den, pak by se člověk na povrchu naší mateřské planety objevil asi 5 minut před půlnocí.

To je tak krásně relativistické :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)