Tři králové (TV seriál) 1998

Současná (respektive polistopadová) seriálové produkce české, potažmo československé televize (televizí) bývá často a s oblibou terčem velké kritiky. Nakolik je ona kritika oprávněná, nechť posoudí někdo s odstupem času, nicméně i tak se najde několik seriálů, které byly vesměs přijaty kladně. Patrně nebude náhodou, že většina z nich se dějově odehrává v naší minulosti. Mám teď na mysli například populární Četnické humoresky a třeba i Tři krále.

Seriál Tři králové režiséra Karla Kachyni je natočen podle skutečných událostí, byť před každým dílem neopomene dodat, že ačkoliv osoby a jejich činy jsou skutečné, tak některé záležitosti podlehly filmové imaginaci. Ano, i já jsem v seriálu objevil několik historických nepřesností (a jsem přesvědčen, že historik by jich našel mnohonásobně více), nicméně nic z toho nepovažuji za nějaké výrazné zpronevěření se skutečnému protektorátnímu odboji. Trochu bych to přirovnal k legendárnímu Atentátu režiséra Sequense, který si také ledacos upravil (např. výzbroj parašutistů při závěrečném zoufalém odporu v kryptě), ale základní smysl, poselství je zachováno.

Divák tak může sledovat pozoruhodné osudy neoficiálních "králů" českého odboje, jejich pokusy navázat kontakt s Londýnem, sabotáže, apod. První tři díly se nesou v takovém roztomilém, lehce sentimentálním rozpoložení televizní tvorby, nicméně s každou další částí (seriál jich má sedm) je děj a celková atmosféra vžy o něco temnější (scény, kdy Javorský - Morávek vyhazuje nepoužitelné klíče do kanálů, nemají chybů) a bezvýchodnější. Spolehliví lidé mizí v nacistických vězeních a zrádce se může skrývat v každém z nás.

Na seriálu se mi krom toho, že zpracovává velmi zajímavé (a troufám si říci, že z mediálního hlediska dosud nedoceněné) téma, líbily i herecké výkony, zejména pak Vladimíra Javorského, v roli štábního kapitána Morávka, u kterého se docela slušně povedlo trefit i fyzickou podobu (dole skutečný Morávek, na snímku výše Morávek Javorského).

Navzdory svému relativně nízkému rozpočtu a určité filmařské fabulaci (což se vztahuje zejména na události okolo tajemného agenta A-54, kterého si zde zahrál Josef Carda) se podle mého názoru jedná o televizní počin, který by si neměl nechat ujít nikdo, kdo se zajímá o protektorátní období, už jen z toho důvodu, že dobrých filmových (seriálových) děl z této doby zase až tolik není. Jistě, leckoho může dost iritovat němčina, která tam lehce násilně zní z úst českých herců (vyšetřovatelů gestapa, hrají je například V. Vydra, Jaromír Dulava, apod.), ale to jsou jen takové mušky na kráse...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)