Ve stínu (2012)

David Ondříček patří - snad spravedlivě - mezi přední české filmaře. Jeho "Šeptej" je pro mě dodnes synonymem generačního filmu.
A co poslední dílo "Ve stínu"?

Ondříček tu má opět své oblíbené herce (Trojan, Babčáková, Taclík,...) a snaží se divákům představi lehce noirový snímek odehrávající se v době krátce před měnovou reformou roku 1953. V době tuhé československé totality. Příběh začíná krádeží v klenotnictví, kterou začne kapitán Hakl (Trojan) poctivě vyšetřovat, brzy však zjistí, že stopy vedou dále, mnohem dále (a výše).

Po technické stránce můžeme filmu máloco vytknout. Kostýmy, kamera, atmosféra i prostředí sedí dokonale. To, co na filmu nesedí, je ale bohužel prakticky vše ostatní... Laciným, šestákovým příběhem počínaje a hloupými logickými (a historicky věcnými) chybami konče. Ve filmu je patrný jasný morální apel, nicméně jeho aktéři jsou poněkud nereální, neskuteční. Představa svědomité příslušníka police v roce 1953, který upřímně věří, že může odhalit rozsáhlé pozadí tzv. "politických procesů" by možná mohla spadat do reálií USA té doby, nicméně rozhodně ne do tehdejšího Československa. Veskrze naivní (a nechtěně umanutě sobecká) je pak i motivace kapitána Hakla na konci snímku. Co svým počínáním získá? Zachrání někoho? Jistě, bojovat proti "krakatici" (jak se ve filmu nazývá nenáviděný systém, kterému mimochodem sám Hakl slouží) je bezpochyby třeba, ale takto neúčelně....?

Podobné hlouposti v kombinaci s dost slabým scénářem (prý se několikrát přepisoval, až z původní verze nezůstal takřka řádek na řádku) tak vytvářejí jen hezky natočenou snůšku nesmyslů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID