Mama (2013)


To jednou takhle taťka udělá něco fujtajbl zlého a v návalu paniky vezme své dvě malé dcery na útěk před spravedlností. Jsa však nadmíru rozrušen cestou havaruje a obtěžkán svými potomky se s bídou dokáže doplazit k jakési prapodivné chatrči v lesích... Otec se brzy tajemně ztrácí a o děvčata v chatě po 3 roky pečuje "cosi".
Snad anděl strážný?
Ale kdeže :-).
Jsme přece v hororu....

Tak předně, Mama tu byla už v roce 2008, kdy ji formou krátkého - cca 3 minutového - filmu představil Andres Muschietti a navzdory tomu, že se jednalo jen o epizodní scénu (která se ve filmu také tak trochu objeví), tak to bylo velmi, velmi působivé. Dokonce natolik, že snímek zaujal i slavného Guilerma del Tora, který natočil třeba toto nebo toto.

To už něco znamená.

Ale nežijeme v ideálním světě, ne vše, co vypadá jako žena, je skutečně ženou a ne každý slibný film je skutečně dobrým filmem. Mama není vyloženě špatná, ze začátku se ji daří velmi solidně budovat atmosféru a herecké výkony obou dětských rolí bych také hodnotil kladně (z těch nedětských tu jistě zaujme Coster-Waldau, aka incestní rytíř Jamie Lannister z Hry o trůny), nicméně příběh, jakkoliv se místy zdá originální, je plný tuctových nechutných klišé, při jejichž nástupu na scénu jistě nejeden divák zažívá touhu vyzvracet se... A závěrečná silná scéna pak tedy logicky vyznívá trapně, což je jistě škoda.

Ano, škoda, Mama mohl být velmi zajímavý, netradiční hororový projekt, ale takhle je bohužel jen dalším průměrným hororovým snímkem.
Pokud se Vám na to nechce jít do kina (a onu nechuť bych skutečně chápal) a s torrenty nejste kamarádi (či se Vám morálně příčí), pak doporučuji shlédnout onen krátký film z roku 2008 (viz video níže s komentářem Guilerma), to může i stačit...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)