Prague Pride

Před několika dny Prahou opět prošel známý "pochod hrdosti homosexuálů" nazvaný Prague Pride. Taková netradiční akce pochopitelně rozvíří lehce stojaté dění, i když by se tato sezóna rozhodně nedala označit za "okurkovou".

Ze svého okolí jsem slyšel mnoho poznámek a komentářů k Prague Pride (PP), některé mi přišly celkem rozumné, ale nad jinými jsem jen pokrčil čelo a zakroutil hlavou. Předně se jedná už jen o to samotné slovíčko "pride", značící pýchu, hrdost. "Jak může být někdo pyšný, když je buzna?", "Je to diktatura homosexualismu, povyšování se nad majoritu..."

Ale kdeže.
Uznávám, že v každém větším kolektivu je slušná šance nalézt nějakého šílence, který si vše tak nějak vykládá po svém a v onom kolektivu jen hledá oporu pro své předsudky, nicméně slušelo by se poznamenat, že ono "pride" nemá s povyšováním se nad majoritu (co se týče sexuálních preferencí) nic společného. "Pride" znamená být pyšný sám na sebe, na svůj "coming out", na to, že navzdory častým tlakům okolí se daný člověk dokázal hlavně vypořádat sám se sebou a přijmout se takový, jaký je. Ne každému je to bohužel přáno...

Jistě, průvod homosexuálů (lépe řečeno lidí LBGT a jejich příznivců) může leckoho pohoršovat, ty jejich kostýmy jsou někdy příliš křiklavé, mohou být i hluční, ale tak to mu na průvodech a karnevalech prostě většinou bývá. Osobně také nejsem příliš nadšený z pochodu fanoušků fotbalové Sparty, brzdí to dopravu, občas je i někdo zraněn (což se na PP nestalo), stojí to nějaké náklady na policii, apod. Nicméně nikdy by mě nenapadlo jim něco podobného zakazovat (navzdory riziku, že by se z mých potenciálních potomků mohli stát potenciální fanoušci Sparty!!! :-)). Prostě a jednoduše, pokud se mi to nelíbí a ekluje se mi to, tak se na to nedívám a jdu dělat něco jiného, co mě naplňuje...

Někteří lidé podobné akce odmítají jako propagaci homosexualismu (to moc nevím co znamená, rovná práva pro všechny bez rozdílu sexuální orientace? Cože? V sekulárně liberální společnosti? :-)) a ohrožení tradiční rodiny (a to je co? "Rodina" prvobytně pospolná, či rodina ve které rodiče vybírají budoucího partnera svým potomkům?). Přijde mi to jako docela velké nepochopení. Jak může skupina lidí (odhadem podle psychologa Kinseyho asi 8%) nějak markantně ohrozit onu tradiční rodinu? Oni ti homosexuálové (či obecně LBGT) by jinak bez svého "coming outu" žili spokojené životy v klasické heterosexuální rodině? Či snad jen existence homosexuálních rodin povede k tomu, že někteří heterosexuálové v sobě objeví svého "skrytého gaye"? To si nemyslím. Většina lidí má svoji sexuální orientaci vyřešenou a těžko jen kvůli tomu, že některým lidem je dovolen "styk samcoložný", či eventuální sňatek, přejdou na "druhou stranu". Nebo třeba že by děti (které by si homosexuálové mohli adoptovat) nějak odkoukaly model táta + táta (respektive máma + máma) a samy později založily takovou rodinu?
Skutečně?
A není tomu tak, že v podstatě skoro každý homosexuál vyrůstal v klasické heterosexuální rodině? Odkoukal tam heterosexuální návyky? Vzhledem k jeho orientaci asi těžko.

Vzato kolem a kolem, nedomnívám se, že by akce typu PP, či požadavky po rodině homosexuálů nějak výrazně mohly naše tradiční soužití ovlivnit. Jistě, homosexuální rodina nemůže zplodit potomka, ale to neberu jako argument hned z několika hledisek: 1) v rodině přece nejde jen o plození potomků a 2) co potom s neplodnými heterosexuálními páry? Zakážeme jim sňatky?

Chápu, že jinakost, odlišnost, dokáže mnohé lidi vykolejit (sám v tom leckdy nejsem jiný), je to celkem normální a přirozené, nicméně asi ne zcela správné a férové.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)