Rusnokova vláda

Včerejší den byl z politického hlediska doslova nabitý událostmi, i když je rovněž pravdou, že jejich vývoj se táhl dlouze a dlouze, podobně jako italské špagety. Tím ale - naštěstí - veškerá podobnost s Itálií končí.

Rusnokova vláda nakonec důvěru neobdržela (93 poslanců proti 100) a ČR tak směřuje k předčasným volbám, které by měly proběhnout někdy v říjnu. Chápu, že připravit a logisticky zabezpečit takovou monstr akci, jakou bezesporu sněmovní volby jsou, není jednoduché, nicméně do října je času dost a toto dočasné vládí x bezvládí zemi určitě neprospěje.

Za sebe jsem ale celkem rád, protože (stále) věřím, že právě předčasné volby jsou asi jediným férovým řešením vlekoucí se politické krize, podle mého názoru i lepším, než dočasná Rusnokova varianta "vlády odborníků", a to hned z několika důvodů.

Personálně je to soubor značně podivný, jedná se často o blízké sympatizanty (nebo potenciální členy) strany jednoho muže - SPOZ, mnoho jedinců je podivnými vazbami propojeno tu s Mosteckou uhelnou, tu s podivně se zjevujícími penězi (v ten správný čas). Jeden příklad za vše, co si třeba myslet o takovém panu Pecinovi, členovi ODS, ČSSD (sic!), posléze "nestranný" úředník ve Fischerově kabinetu, který podivně dlouho pozdržoval šetření poplatků ve zdravotnictví... Jistě, vím, prakticky v každé vládě nalezneme lidi, jejichž minulost je ponurá. Žijeme přece v České republice...

Další pozoruhodnou záležitostí je činnost vlády za cca poslední měsíc, tedy od doby, kdy byla prezidentem Zemanem jmenována. Už jen to, že s žádostí o důvěru ze strany Sněmovny se čekalo skoro měsíc mi přijde podivné. To by to skutečně nešlo zařídit dříve? Proč? Je zcela logické, že za ten měsíc se doslova vyrojí problémy, které je třeba na vládní úrovni nějak řešit (či se k nim aspoň nějak postavit), může ale něco takového vůbec (byť i třeba jen z hlediska morálního) dělat vláda, která potřebnou důvěru neobdržela?
Asi může...
Schválilo se zvýšení minimální mzdy o 500 korun, ČD má změněné představenstvo (uvažovalo se i o Lesích ČR), situaci kolem Národního divadla asi netřeba komentovat a v neposlední řadě je zarážející i novela zákona o veřejných zakázkách, kterou předložil ministr pro místní rozvoj Lukl. Představte si, že už (podle novely) nebude příště třeba u drahých zakázek vypracovávat odborné posudky o jejich užitečnosti... Ať žije koncepční politika, brány korupčníkům nechme otevřené....

Ano, i z těchto důvodů se domnívám, že nevyslovení důvěry vládě pana Rusnoka bylo správné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)