Warm Bodies (Mrtví a neklidní) 2013


"R" - celé své jméno si nepamatuje - je nešťastná zombie. Však to určitě znáte, celé dny (týdny) se šouráte liduprázdným letištěm, občas vrazíte do jiné zombie, občas na sebe přátelsky zavrčíte, pak máte hlad a v bezpečné skupince se vydáte na lov, občas někomu sníte tělo, mozek, občas vás někdo trefí brokovnicí.... a pak se zase šouráte, protože vykonat rychlejší pohyb jaksi moc nejde... Vzato kolem a kolem - velká nuda. Tak to cítí i "R" a navíc mu chybí ještě cosi esenciálnějšího - láska, blízkost milované osoby.... Jo, být zombie není žádná slast.

Tak to je asi v kostce základní zápletka poměrně zajímavé a docela i originálně pojaté americké zombie romantické komedie z tohoto roku. Skutečně, pátral jsem dost dlouho, ale moc podobných filmů mě rozhodně nenapadlo. Originalita přístupu ke stokrát provařené látce je určitě největším plusem tohoto filmu, které je tak zářivé, že v pohodě zastíní i skutečnost, že se ve své podstatě jedná jinak o film značně klišoidní (co se romantických filmů týče). To ale vůbec nevadí, protože film občas na diváka sympaticky mrkne ve stylu, "vím, že Ty víš, že tohle vše je nutné brát s nadsázkou." Dokáže si dělat legraci ze slavné Shakespearovské tragédie (balkónová scéna...) stejně tak šikovně, jako třeba ze slavných filmů G. Romera.

Film má podle mého názoru smysl vidět hned z několika důvodů, ten nejúchylnější a nejméně pravděpodobný se mi líbí nejvíce: Ehm.... Jste muž, kterému z poličky na knihy kouká "War Z" a komiksy "The Walking Dead", na pozadí svého PC máme obrázek Clementine a z dvd knihovničky se hladově dívají filmy George Romera (třeba Night of the living dead tam máte hned v několika verzích). Z nějakého - v této realitě - nepravděpodobného důvodu máte přítelkyni, která doslova hltá romány Rosamundy Pilcher a ve sprše si zpívá písničky z Pomády (a tajně miluje Johna Travoltu, nicméně jeho smrt na WC ve filmu Pulp Fiction si z paměti raději vymazala).
Takže tak nějak...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID