ANNO?


Volební kampaň začala rázně, nicméně stejné rázné je i mé znechucení z ní.

Některé věci asi nikdy nepochopím. Zemanovci nasadí v Praze (v Praze!!!) na kandidátku pana Šloufa a i když vím, že Praha zrovna není jejich voličské území, tak jen pouhé spojení Šlouf + Zeman může budit: tu hrůzu, tu zajímavou reminiscenci na staré časy. Pan Šlouf, člověk, který údajně s SPOZ nemá vůbec, ale vůbec nic společného je teď vyslán k volbám...

Svět je plný překvapení.



KSČM se snad ale rozhodla Zemanovce trumfnout, neboť v jejich čele bude na pražské kandidátce paní Semelová, což je žena zastupující tu konzervativní část komunistů, která se nikterak neštítí oslavovat prvního dělnického prezidenta a tvrdit, že popraven byl skutečně jen ten, kdo si to doopravdy zasloužil. KSČM mi trochu přijde jako postupně se rozevírající nůžky. Na jedné straně jsou tam politici, kteří bezesporu ctí současné demokratické principy a proti jejich případnému působení v exekutivě bych asi větších námitek neměl, ale na druhé straně je komunistická strana naplněna i lidmi, jako je paní Semelová, jejichž politické principy a hodnoty se mi vůbec nelíbí. Komunistická strana - dříve označována jako nositelka pokroku a bojovnice proti reakci - se tak profiluje spíše konzervativně, využívající vzpomínku na "staré dobré časy" a tu a tam, když se to hodí, rovněž využívá nacionalistický podtext některých svých prohlášení.



Velkým favoritem voleb v Praze tak určitě bude Schwarzenberg z TOP09, kterému prostě "jeho Pražané rozumějí" a který má velkou podporu tzv. "kulturní obce", jejíž valná část se bydlištěm nachází právě v matičce stověžaté.



Překvapit může ale i zvláštní projekt (označující se za politické hnutí, neboť termín politická strana je v této zemi asi zdiskreditován) s názvem ANNO. Reklamy tohoto hnutí se sympaťákem Babišem (který si od samých nákupů udělal i čas zapózovat pro fotografy) slibují lepší zaměstnanost mladých i těch po padesátce, pochopitelně, moc konkrétních kroků jak toho docílit (navíc se současnými cca 7% preferencí) si potenciální volič nepřečte, ale koho to zajímá. Program se přece už dávno nevolí, stejně jej všechny strany mají z 90% stejný, takže nezbývá než volit tváře, nejlépe ty mediální, prověřené, které jsou takřka součástí naší rodiny a každý večer na nás příjemně juknou z televizních pořadů.

Navíc pan Babiš, šikula jeden, se může chlubit tím (a také to ve své kampani dělá), že on je odborník, který je sto zvládnout chod mnoha obřích společností, takže proč by si voliči takového odborníka nemohli najmout na práci na chodu státu, že?

A to je právě ten problém. Mám dojem, že spravovat stát a spravovat soukromou firmu jsou dvě dost odlišné záležitosti. Soukromé společnosti jde primárně o zisk, kdežto stát, jakkoliv se zisku jistě nebrání, má i jiné funkce, než jen vydělávat peníze. Nejsem si zcela jist, zda tento rozdíl pan Babiš a jeho suita dostatečně vidí...



Volby se staly dostatečným lákadlem i pro pana Zavadila, který se vzdal své dosavadní funkce v ČMKOS a povede sociální demokracii. Zajímavé bude sledovat zejména následky "souboje" Šlouf x Zavadil, tedy Zemanových (asi bývalých) poradců.



… a za Zelené jde v Praze do "boje", troufám si říci, že ne zcela bez šancí, Ondřej Liška.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)