Babiš

Původně mě napadla taková lehce humorná a lehoučce košilatá básnička, nicméně s přihlédnutím k tomu, že volby jsou vážná věc jsem od ní raději upustil.

Andrej Babiš, bezprecedentní fenomén letošních sněmovních voleb, který obratně využil současného českého znechucení politikou (a vším, co jen lze s tímto slovem spojovat) a s pomocí jedné zahraniční mediální agentury utvořil pozoruhodný projekt, který si snad v ničem nezadá s leckterým náboženstvím, či třeba utopistickými politickými vizemi.
V podstatě vše je postaveno na nádherné formulce: "Ano, bude líp", která sice působí značně nově, netradičně, ale de facto je to ten samý "slogan", který svého času využívali komunisté, odkazující do vzdálenější budoucnosti k beztřídní společnosti, či třeba i křesťané odkazující jaksi do neurčitě (nepočítaje Svědky Jehovovi, kteří datum konce "tohoto stavu věcí" jeden čas znali přesně na den) vzdálené budoucnosti v představě posmrtného života. Jo, bude líp.

Jediné, co k tomu musí občan ČR udělat a přispět je vhodit do volební urny lístek s kandidáty hnutí Ano.
Zajímavé je, jak se Ano silně vymezuje vůči čemukoli stranicko-politického. Už jen ten slogan, "nejsme jako politici - makáme"- pochopitelně, všichni na kandidátkách teď už asi politici jsou, ale vždyť to zní tak hezky, přijatelně, zbavit se toho negativně stigmatizujícího označení "politik", to je pěkný marketingový kousek, koneckonců samotné Ano sebe samo (jak se to hezky rýmuje) označuje za politické hnutí, což je samozřejmě takový roztomilý nesmysl, ale koho to dnes zajímá, že?

Jsou to zejména tváře populárních jedinců, které "dělají image strany". Koho zajímá nějaký program? Třeba taková klíčová politicko-ekonomická věc, jakou bezesporu je přijetí eura, nevykazuje u pana Babiše a jeho kolegů a kolegyň dostatečné pozornosti, Babiš je chvíli pro přijetí eura, poté s výhradami, nakonec proti, někteří lidé ve straně, kteří se pravděpodobně do PSPČR dostanou, by zase euro u nás zavedli velice rádi. Nejde ale jen o euro, ale o princip, neboť podobné rozpory ve straně jsou věcí docela častou a je to logická daň za velmi široce rozpřáhlé ruce této "super catch all party", mířící snad skoro na každého potenciálního voliče. Můžeme jen spekulovat nad tím, co se stane, až budou poslanci Ano hlasovat o něčem podobném, poslechnou svého předsedu, rozpadnou se podobně jako VV a pokud ne, jak tomu chce Babiš zabránit?
Třeba kouzlem své osobnosti, které ale určitě nebude založeno na toporných hereckých výkonech, které zatím podává v různých propagačních klipech a reklamách.

Andrej Babiš zkrátka ví jak na to, tvrdí, že by rád řídil stát jako soukromou firmu a málokdo se už pozastavuje nad tím, že stát má asi trochu jiné úkoly než potravinářská společnost. V čase ekonomické (asi ještě pořád) recese to zní pro voličské uši velmi lákavě. Úspěšný samec - Babiš - se ujme kormidla a nastaví kurz prosperita. Málokdo se pak už dokáže zeptat na to, co vlastně Babišem prosazované dohlížení na obchodní řetězce (krom jiného, pochopitelně) přinese hlavně jemu, majiteli obří potravinářské společnosti.

Ale ono ani s tím "úspěšným podnikatelem" to nebude zase tak žhavé. Zisky Agrofertu by bez dotací byly tristní - a i kdyby, Babiš rozhodně není tím typem podnikatele, který by si svoji firmu vydupal navzdory osudu takřka z ničeho (a splnil tak onen "american dream"), bůhví kde by byl nebýt kontaktů na tehdejšího ministra Grégra a jemu podobné... Pokud bude podobným stylem (potenciálně) vést i stát... V tomto duchu vyznívá docela ironicky klíčová myšlenka jeho hnutí "peněz je tu dost, jen musíme zabránit jejich rozkrádání".
No, vzhůru do toho...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)