Gravitace (Gravity) 2013

Režisér Cuarón je bezesporu ambiciozní osobností, malými krůčky se propracovává mezi holywoodskou elitu a zatím mu to náležitě vychází, jen těžko by šlo z jeho filmografie vyhrabat nějaký ten vyložený propadák.

Kdo umí, ten umí.
A nejinak je tomu i u jeho posledního filmu - Gravitace. Gravitace je absolutní trefou do černého, pokud dotyčný divák/divačka obdivuje filmy typu Apollo 13, či vynikající Marooned. Cuarónův snímek jde tak trochu v jejich stopách, ale přidává i mnoho svého (a nutno říci, že nového).
Předně je třeba zmínit velmi dobře udělané filmové triky, které jsou na plátně takřka pořád (což je logické, neboť film se až na několik drobností odehrává ve vesmíru). Samotný příběh a zápletka nejsou bůhvíjak originální a nápadité, nicméně rozhodně ne zlé a v kombinaci s dokonalou technologií a způsobem provedení vytvářejí neuvěřitelně intenzivní zážitek, kdy s kosmonautem (respektive kosmonautkou, kterou hraje Sandra Bullock a jejím kolegou G. Clooneym) prožíváte každé nadechnutí. Musel bych v paměti pátrat hodně dlouho, abych byl sto vybavit si moment, kdy jsem naposledy viděl něco tak napínavého a intenzivního.

Gravitace je skutečně jedním z těch filmů, na které má cenu utratit hříšné peníze za promítání v IMAXu, věřte tomu, že tato investice se vyplatí.
Film je navíc velmi věrohodný i po fyzikální stránce (jistě, nějaké chyby se tu najdou, ale ve srovnání s ostatní filmovou produkci jsou to jen drobné mušky), výtečná je i práce se zvukem, který jen podtrhuje už výše zmíněný dojem toho, že divák/divačka je opravdu TAM.
A věřte tomu, že TAM po zkušenostech z tohoto filmu rozhodně jen tak být nechci, navzdory své dětské letité vášni pro kosmonautiku.

P. S. A jak poznamenal jeden z diváků v kině: K tomu konci by se hodilo něco ve stylu Planety opic :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)