Povstávající naděje?

Asi bych měl předeslat, že (nejen) povolební aktivita pánů Haška, Tejce, apod. mi přijde dost odporná a "unfair". Pokusit se o vnitrostranický převrat v době, kdy sice sociální demokracie volby vyhrála, ale tato výhra má trochu nádech vítězství Pyrrhova, je velmi nešťastné řešení, které stranu z dlouhodobého hlediska jen poškodí, ať už současný spor dopadne jakkoliv.

Nepatřím mezi nekritické obdivovatele B. Sobotky, pochopitelně má mnoho chyb, ale pořád mi strana pod jeho předsednictvím přije jako čitelnější a čistší objekt, než kdyby ji vedli lidé úzce napojeni na krajské hejtmany, leckdy praktikující český "jánabráchismus", programovou prázdnotu a hustou neprostupnost nových myšlenek.

Z tohoto hlediska je potěšitelné zjištění, že relativně dost lidí se v krátké době stávajícího předsedy Sobotky zastalo, co mě však zaujalo ještě více bylo to, že například někteří z účastníků včerejší demonstrace (oficiálně svolané na podporu B. Sobotky) vůbec nebyli příznivci ČSSD, leckteří z nich se klonili spíše třeba i k pravicovému politickému spektru a někteří patřili i mezi velké Sobotkovy kritiky. Avšak ti všichni si uvědomili, že v české politice se stala ošklivá "podpásovka", kterou by - jakožto občané v demokratické zemi - měli odsoudit. Považuji to za velmi pozitivní zprávu o (snad doufejme) probouzejícím se pozitivním občanském vědomí mezi lidmi.

P. S. Podstatným znamek zarytého optimisty je (krom fandění fotbalové Slavii) i to, že v největším morálním bahně dokáže vidět záblesky naděje.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID