Stephen King - Carrie

Vzhledem k tomu, že (v podstatě z velké části) remake Palmova snímku Carrie na nás mrká z mnoha reklamních ploch, jsem si řekl, že by nebylo zcela od věci přečíst si knižní předlohu. Notabene, když král knižní hrůzy - S. King - patří mezi autory, jejichž knihy mám velmi rád.

Carrie White je šestnáctiletá dívčina, vyrůstající s notně šílenou matkou (je dobré dodat, že nábožensky šílenou). Díky svému svéráznému zázemí a přespříliš prudérní výchově se stává terčem posměchu mnohých spolužáků na své "háj skůl". Carrie je ovšem pozoruhodnou bytostí i z jiného důvodu - disponuje totiž silnými telekinetickými schopnostmi. Takového člověka není radno rozzlobit...

Jedná se o typickou "kingovinu". Vyprávění se odehrává v Maine, děj je líčen z více stran (a různými způsoby), je tu ďábelsky děsivé podání křesťanství a občas se i mírně naznačí co bude následovat, takže čtenář přibližně ví, co se stane, ale obvykle netuší proč a jak konkrétně. To je vyprávěcí postup, který právě King zvládá zcela mistrovsky. Jistě, King bezesporu napsal i lepší knihy ("Řbitov zvířátek", "To"), přesto s přihlédnutím k tomu, že se jedná o mistrův první román (rok 1973), tak to rozhodně není dílo, které by se snad mělo nějak hambit. A přestože u Kinga raději preferuji jeho povídky (pochopitelně s výjimkou geniálního ztělesnění zla v románu "To"), tak i Carrie mohu s čistým svědomím doporučit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID